Les vuit exposicions fotogràfiques que no us podeu perdre el Dia Mundial de la Fotografia

  • Vegeu quines són les exposicions fotogràfiques dels Països Catalans que no us podeu perdre

VilaWeb

Redacció

18.08.2022 - 21:40
Actualització: 18.08.2022 - 21:57

Avui és el Dia Mundial de la Fotografia i us oferim una selecció de les exposicions fotogràfiques que es poden veure actualment als Països Catalans.

“Aphotoreporter 2021”, al Festival Off Perpinyà

Perpinyà és una ciutat coneguda per les seves exposicions fotogràfiques. Enguany, no solament hi ha el Visa Pour l’Image, sinó que també es farà el festival de fotografia Off Perpinyà.

Hi podreu veure l’exposició Aphotorporter 2021, una selecció dels fotoreportatges premiats a la V Biennal Internacional Digital de Fotoreportatge de nom homònim, organitzada per l’Agrupació Foto-Cine Cerdanyola-Ripollet (Afocer).

L’exhibició té fotografies de temàtica social, cultural i esportiva, però també algunes que han plasmat la pandèmia de la covid-19. La podreu trobar a l’oficina de turisme del 27 d’agost al 10 de setembre.

aphotoreporter-2021
El fotògraf belga Alain Schroeder va ser el guanyador de la V Biennal Internacional Digital de Fotoreportatge (fotografia: Afocer).

Visa Pour l’Image 2022

Malgrat que encara no ha començat, si sou amants de la fotografia heu de visitar, a partir de la setmana que ve, el Visa Pour l’Image, també a Perpinyà. És un dels festivals més importants del món del fotoperiodisme i es farà del 27 d’agost a l’11 de setembre. El trenta-quatrè Visa Pour l’Image vindrà carregat d’exposicions sobre la guerra d’Ucraïna i l’ocupació dels talibans a l’Afganistan.

A més, enguany es farà un homenatge als periodistes que han mort en combat, a Ucraïna, Mèxic i Israel.

“Un planeta submergit pel plàstic”

Una altra opció és anar al MV Museu de l’Electricitat, de Figueres. Durant tot l’any acull l’exposició “Un planeta submergit pel plàstic”, del fotoperiodista nord-americà James Whitlow Delano.

Aquesta exhibició mostra com el plàstic és present a tot el món. S’hi poden veure restes de plàstic i microplàstic de l’assentament més alt del planeta, a 5.400 metres d’altitud, al Perú, fins a la Fossa de les Marianes, el lloc més profund de la Terra. Amb aquesta mostra, Delano vol conscienciar la població i demostrar les conseqüències nefastes del plàstic.

L’exposició es podrà visitar fins el 31 de desembre i, gràcies a la col·laboració del museu amb l’ambaixada francesa, la visita és de franc.

Un planeta submergit pel plastic James Whitlow Delano
Exposició “Un planeta submergit pel plàstic”, de James Whitlow Delano (fotografia: MW Museu de l’Electricitat).

Biennal de Fotografia Xavier Miserachs

Una altra proposta per a celebrar el Dia Mundial de la Fotografia és anar a la Biennal de Fotografia Xavier Miserachs, que es fa a Palafrugell (el Baix Empordà), fins el 9 d’octubre. És coneguda per les seves exposicions de fotografia documental. Enguany és el dotzè i s’hi poden veure unes quantes exposicions de fotògrafs del país.

Així com el Museu d’Història de Catalunya, la Biennal de Fotografia Xavier Miserachs també ha volgut commemorar el centenari de Francesc Català Roca i li dedica dues mostres. A més, hi podeu veure exhibicions dels fotògrafs Sabine Weiss i Ferran Freixa, que retraten els horrors de la guerra del 1936-1939 i la pobresa. I, en l’àmbit de la fotografia de premsa, hi ha les exposicions de la fotoperiodista Anna Surinyach i de Martí Albesa.

Exposició Francesc Català Roca Biennal Fotografia Xavier Miserachs
Fotografia de Francesc Català Roca (fotografia: Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya)

“Els Català, fotògrafs d’un segle”

Bo i coincidint amb el centenari de Francesc Català Roca, el Museu d’Història de Catalunya, a Barcelona, ha volgut homenatjar la família de fotògrafs en aquesta exposició. Pere Català i Pic, Francesc Català Roca i Pere Català Roca van ser uns dels màxims exponents en fotografia i van deixar cent anys de testimoniatge del país. La mostra es podrà visitar fins el 25 de setembre.

“La ciutat davant la càmera. Imaginaris urbans al segle XIX”

També podeu visitar les més de cent fotografies originals que s’exposen a l’exhibició “La ciutat davant la càmera”, a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona. La mostra fa valdre la importància de la fotografia en la Barcelona de començament del segle XIX, que va poder documentar tots els canvis intensos que vivia la ciutat durant la industrialització.

L’exposició estarà oberta al públic fins el 23 d’octubre.

“Pons Frau a plena llum”

Fins l’11 de setembre, el Museu de Mallorca exposa tota una mostra sobre Josep Pons Frau, un dels fotògrafs clau de l’època daurada de la fotografia mallorquina. Nascut a Sineu el 1883 i mort a Palma el 1952, l’artista és conegut per tenir diverses facetes de producció: pintura, fotografia, ceràmica, dibuix, il·lustració i grafisme.

Aquesta exposició és una iniciativa dels néts de l’artista, un projecte de recuperació de l’obra de Pons Frau que va començar ara fa quinze anys.

Exposició Pons Frau plena llum Museu de Mallorca
Exposició “Pons Frau a plena llum” (fotografia: Museu de Mallorca).

“Mirades. José Aleixandre”

La Fundació Bancaixa, a València, fa un recorregut pels més de trenta anys d’experiència del fotoperiodista José Aleixandre. Amb les seves fotografies, ha retratat la història que va marcar València d’ençà del començament dels anys vuitanta.

Esdeveniments com ara el pas de l’actriu porno italiana Cicciolina per les Falles, el 1988, la retirada de l’estàtua de Franco de la plaça de l’Ajuntament el 1983 i l’incendi de Cortes de Pallars el 1985 són plasmats en la fotografia del periodista. Així mateix, es poden trobar instantànies de Joan Fuster, Carmen Alborch i Luis García Berlanga, entre més personalitats.

L’exhibició té la col·laboració del diari Levante-EMV, en què Aleixandre ha treballat durant trenta-dos anys, i estarà oberta fins el 4 de setembre.

Exposició Mirades.José Aleixandre'
Exposició “Mirades. José Aleixandre” (fotografia: Fundació Bancaixa).

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor