17.05.2016 - 22:00
|
Actualització: 18.05.2016 - 09:23
Museus i paisatges culturals: aquest és el tema entorn del qual gira avui el Dia Internacional dels Museus, que convoca el Comitè Internacional de Museus (ICOM) des del 1977. Aquests paisatges culturals vinculats als museus fan referència a la importància d’aquestes institucions en l’àmbit de l’educació, en l’enriquiment de les cultures i l’intercanvi cultural i, fins i tot, en la interconnexió i cooperació dels pobles del món. Però també té relació amb la manera com cada museu s’imbrica en el teixit social de la comunitat més immediata. Aquest és el tema que centrarà la conferència general de l’ICOM del 3 al 9 de juliol a Milà. (Consulteu la relació de museus d’arreu del món que programen activitats.) L’any passat van participar en aquest esdeveniment uns 35.000 museus de 145 països.
Bona part dels museus del país organitzen avui activitats especials. Als Països Catalans hi ha un miler d’equipaments museístics i la majoria fan jornada de portes obertes. A més, dissabte en molts també s’oferirà la Nit dels Museus, amb activitats al vespre o a la nit.
Amb la voluntat de promoure la visita dels ciutadans als museus, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha organitzat per a avui la campanya ‘Avui em sento…’ Consisteix en una oferta de més de 150 activitats diferents per tot el país: recreacions històriques, conferències, visites guiades, concerts i tallers.
La web de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural presenta un banc de dades amb què hom pot tenir notícia de totes les activitats del Dia Internacionals dels Museus.
Us oferim una selecció de propostes, per ordre alfabètic, per gaudir d’aquest Dia Internacional dels Museus:
Fundació Joan Miró de Barcelona
La Plataforma Assembleària d’Artistes de Catalunya (PAAC) proposa l’acció El Miró dissident, que reivindica la dissidència positiva i el compromís polític i social dels artistes, i mostra la vigència de l’esperit de col·laboració de Joan Miró. L’acció, dins l’àmbit ‘Anonimat’ de la col·lecció Joan Miró, vol reforçar el valor del treball col·lectiu i donar a conèixer la PAAC com a associació que vetlla pels drets dels artistes. A les 19.00. Més informació.
IVAM
L’Institut Valencià d’Art Modern proposa una activitat didàctica gratuïta durant tot el matí: ‘Inaugura’t a l’IVAM’, coincidint amb la presentació i inauguració de l’exposició ‘Perduts en la ciutat’, la vida urbana en les col·leccions de l’IVAM, de 10.00 a 13.00. També hi haurà el taller didàctic ‘Avantguardes’, el taller familiar ‘Jocs i llegendes de la Mediterrània’ i la conferència de Beatriz Colomina ‘Privacitat i publicitat en l’era de les xarxes socials’, a les 19.00. Per als adults, a més de la nova exposició ‘Perduts en la ciutat’, oberta al públic des d’avui, també es pot veure la instal·lació Fun House, de Richard Hamilton, que es mostra al hall del museu des de fa una setmana. Més informació.
Es Baluard. Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma
Conferència de Fernando García Dory sobre el seu projecte ‘Campo adentro / INLAND’, a les 19:30. La conferència, vinculada al tema de la diada, s’inclou també en el programa ‘Paisatges sostenibles d’Es Baluard’, compromès amb el paisatge de les Illes i que parteix de les obres de la col·lecció de principi de segle fins a les reflexions i projectes de cultura contemporània sobre l’entorn natural. Més informació.
Museu de Belles Arts de València
Avui i dissabte, al museu hi haurà un seguit d’activitats especials. S’oferiran visites guiades temàtiques a la col·lecció permanent i visites especials als magatzems del museu i als tallers de restauració. També es durà a terme l’activitat col·lectiva ‘Pinazo x 100’, dirigida per l’artista britànica Tina McCallan, i l’acció ‘Muses en la ciutat: el paisatge cultural de València en les biblioteques de museus’, organitzada per la biblioteca del museu a les xarxes socials. Avui també hi haurà una nova iniciativa ciutadana: ‘Vine al Museu amb bici!’, amb la col·laboració de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València i la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València, per a reclamar la millora de l’entorn urbà del museu i la responsabilitat de tots amb el medi. Per a completar la programació, a partir del 20 de maig hi haurà una sèrie de concerts a càrrec d’alumnes del Conservatori Professional de Música de València. Més informació.
Museu d’Art de Girona
A les 18.00, presentació del recull de fitxes d’estudi de 2016: 12 mesos – 12 obres. I després, a les 19.00, en el context de l’exposició ‘Santiago Rusiñol en terres gironines’, conferència de ‘Santiago Rusiñol en terres gironines’, a càrrec de l’especialista Margarida Casacuberta. Més informació.
Museus de la Diputació de Barcelona
Els museus que formen part de la xarxa de la Diputació fan jornada de portes obertes i alguns, a més, també programen activitats. Més informació.
Museu Nacional d’Arqueologia de Tarragona
El museu proposa ‘MUSA I MEDUSA. Quan la bellesa es torna monstruosa per venjança divina…’ És un muntatge escènic del grup Arqueoscena que posa en relleu peces emblemàtiques del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, que conformen el ric patrimoni arqueològic de Tàrraco, per aprofundir en el significat d’uns personatges mitològics importants de la tradició cultural greco-romana i la seva herència: les muses i medusa. A les 21.30. Més informació.
Museu Nacional d’Art de Catalunya
Si reserveu la visita, els conservadors us explicaran algunes de les obres de la Donació Antonio Gallardo Ballart. Noves obres mestres per al museu que després us presentaran en context a les sales d’art romànic. Tampoc no podeu deixar perdre el projecte ‘García/Olivares: Vinyetes’, vinculat al Saló del Còmic, a l’espai educArt de la sala Oval. Més informació.