01.02.2025 - 21:40
|
Actualització: 01.02.2025 - 21:48
Aquesta setmana entrant es farà la cinquena Barcelona Wine Week, del 3 al 5 de febrer, als palaus 1 i 8 del firal de Montjuïc. L’any passat la fira es va tancar amb el convenciment que calia créixer, perquè un centenar de cellers s’havien trobat sense poder-hi participar. I, segons que ha explicat Celine Pérez, directora de la BWW, s’han superat totes les expectatives i objectius prevists, tant en espai –que ja ha arribat a 1000 metres quadrats d’ocupació (un 38% més que l’any passat i un 88% més amb relació a la primera edició)– com en nombre de cellers –1266 cellers i 81 denominacions d’origen i segells de qualitat de la península. La fira és eminentment comercial i hi passaran 770 compradors internacionals de 69 països i un miler dels Païsis Catalans i l’estat espanyol. En relació amb això, Pérez considera que la BWW viu un punt d’inflexió.
Les vinyes velles, eix central del programa
Més enllà de l’oportunitat de negoci, la BWW també s’ha convertit en una plataforma de reflexió i tast, amb un programa d’activitats i ponències en què es vol tractar de temes actuals i tendències. Així mateix, permet de tastar vins de qualitat difícils de trobar. Enguany, l’eix central són les vinyes velles i hi participaran 150 experts del sector.
El programa d’activitats es desenvolupa a partir de quatre eixos. El primer, el tècnic, centrat, com dèiem, en les vinyes velles. El segon, les macrotendències en innovació i sostenibilitat, en què es destaquen aspectes com ara l’evolució en la prescripció del vi, l’interès creixent pel vi blanc, la intel·ligència artificial aplicada a la vinya i al celler. El tercer eix és l’enoturisme. I el quart, els tasts magistrals, entre els quals es destaca el que farà el periodista i sommelier Ramon Francàs de la sèrie Els deu magnífics, dedicat enguany als vins DO Rías Baixas.
A la Barcelona Wine Week hi tenen cabuda no solament els grans cellers, sinó també petits projectes plens de curiositats. Alhora, al voltant d’aquelles dates es faran actes fora del recinte, amb l’etiqueta BWW Likes The City.

Deu propostes de la BWW
1. Wine Tasting Journey
Durant tota la fira s’habilitarà un espai a la manera de bar de vins, el Wine Tasting Jouney, que oferirà una selecció de 85 referències que es podran tastar. Són vins elaborats a partir de vinyes velles, entenent que una vinya vella té un mínim de quaranta anys. Un jurat format pels sommeliers i prescriptors César Cánovas, Clara Antúnez, Ricardo Herrera, Sharon Grundy i Teresa Cedenilla han fet la selecció centrada en l’eix temàtic d’enguany: ceps vells, patrimoni històric.
2. Els deu magnífics de la DO Rias Baixas. La mar de vins atlàntics
El periodista i sommelier Ramon Francàs ha seleccionat i condueix el tast de deus grans vins, la majoria blancs, però també un negre i fins i tot un escumós, d’una DO Rías Baixas que no deixa de créixer amb vins que guanyen prestigi constantment, empesos per l’estirada del vi blanc. Dimarts 4 de febrer de 12.00 a 13.30 a la Sala Príncep.
3. Història i singularitat: varietats autòctones recuperades a Catalunya
Tast de vins centrat en varietats recuperades o aprovades fa poc als plecs de condicions de les DO catalanes. A l’Speakers’ Corner del pavelló 1.
4. Recorregut històric-sensorial per la DO Terra Alta
A càrrec de Pedro Ballesteros (Master of Wine), que conduirà un tast amb una selecció dels vins més representatius de la DO Terra Alta. La complexitat de garnatxes i carinyenes amb llargues criances i anyades velles. Dilluns 3, de 15.30 a 16.30. A l’Speakers’ Corner del pavelló 1.
5. Un recorregut pel paisatge de 6 vinyes úniques de garnatxa blanca a la Terra Alta, amb tast
El tast anterior es pot complementar amb un altre tast que aplega alguns dels elaboradors més emblemàtics de la Terra Alta: Ramon Roqueta (la Fou), Núria Altés (Herència Altés), Juanjo Galcera Piñol (celler Piñol), Joan Àngel Lliberia (Edetària), Carmen Ferrer (Bàrbara Forés) i Francesc Frisach (celler Frisach). Condueix el tast el sommelier Ferran Centelles. De 10.30 a 11.30 a la Sala Príncep del pavelló 8.
6. Som Vinyataires! Som productores de raïm i elaboradores artesanes de vi
Presentació del Gremi Vinyataires Lliures. Qui són? Què els uneix? Què els ha portat a constituir-se com a gremi? Dilluns, 3 de febrer, de 17.00 a 17.45. Pavelló 8. Auditori.
7. Vinyes velles, més enllà de la bellesa
Una taula rodona i tast inèdits, conduïts i moderats pel master of wine Fernando Mora. Reunirà tres reconeguts enòlegs per debatre sobre les realitats que envolten els vins de ceps vells. Hi participaran Raúl Pérez (Celler Raúl Pérez), Ricard Rofes (Vins de Llegat) i Carlos Cerdán (celler Cerrón). Dimecres 5, 10.30 a 11.30 al pavelló 1. Tastinc Area.
8. Vinyes centenàries i canvi climàtic
Com afecta les vinyes velles la sequera deguda al canvi climàtic? En parlaran el professor de viticultura José Ramon Lissarrague, l’enòloga Sara Pérez del Priorat i Iñigo Torres, director del Grupo Rioja, moderats per la periodista vinícola Margalida Ripoll. Dilluns 3 de febrer, de 15.00 a 15.45. Pavelló 1. Auditori.
9. Final del concurs de millor sommelier de Catalunya
Dilluns 3, de 15.00 a 18.00, es farà el concurs de millor sommelier de Catalunya 2025, al pavelló 8. És organitzat per l’Associació Catalana de Sommeliers. És la primera vegada que s’organitza sota l’aixopluc de la BWW. El concurs atreu més públic cada any.
10. BWW Likes The City
El dia abans de la inauguració de la BWW es fa a l’hotel Avenida Palace el tast de vins base dels escumosos de Corpinnat i el maridatge de vins del celler Més que Paraules amb una selecció de llibres a càrrec de la llibreria Ona (7 de febrer). Al Palau de Pedralbes s’hi concentren les Dones del Vi (dimecres 5 de febrer, de 19.00 a 21.00); i hi ha un tour pel celler del restaurant Via Veneto (dies 4 i 5, de 13.00 a 15.00 i de 20.00 a 23.00), entre més. Consulteu el programa.