Deu propostes essencials de la Fira Mediterrània 2021 

  • Torna la Fira Mediterrània a Manresa, d'avui fins diumenge

VilaWeb

Text

Pau Benavent

13.10.2021 - 21:50
Actualització: 13.10.2021 - 23:36

Avui comença a Manresa la vint-i-quatrena Fira Mediterrània. En quatre dies s’hi presentaran les millors propostes artístiques que pouen en la cultura popular. Enguany n’aplega un total de 67, dels Països Catalans i de fora, amb 43 estrenes, i recupera una part del volum perdut aquests darrers anys, de resultes de la pandèmia del coronavirus. En concret, hi haurà 37 espectacles de música, 16 de dansa i circ i 14 de teatre, a més d’instal·lacions i activitats paral·leles, com ara exposicions, conferències i col·loquis. VilaWeb ha fet una selecció de deu propostes essencials, que van de la recuperació de l’obra de figures cabdals per al país a la fusió entre cultures. 

Trencadís. Dijous 14. Estrena absoluta. Espectacle inaugural.

Avui es presentarà a la fira l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya, una formació creada fa poc, amb trenta-un músics, entre els quals hi ha tenores, una viola de roda, trompetes, acordions diatònics, violes, un tible, una dolçaina, fiscorn, una guitarra i més instruments. Tots sota la direcció del compositor olotí Daniel López i acompanyats de la veu de la menorquina Anna Ferrer. Plegats faran un concert que lliga dotze poesies contemporànies en llengua catalana d’autors com Enric Casasses, Juana Dolores i Clara Fiol, amb cançons creades i orquestrades per a l’ocasió, inspirades en materials recollits per l’investigador Artur Blasco.

Fanfarrona! Dissabte 16. Estrena absoluta

La cobla transgressora Biflats presenta el seu tercer treball discogràfic, Fanfarrona, catorze cançons amb lletres divertides, reivindicatives, estripades i molt ballables, que inclouen ritmes balcànics, rumba, funky i molt més. Els instruments de cobla hi prenen el protagonisme per forjar una combinació tímbrica i rítmica explosiva que, amb una escenificació contundent, convida a la festa i no deixa indiferent ningú. 

Soliloquios. Dissabte 16

El tradicional i espectacular aurresku basc és el material base del projecte Soliloquios, creat pel coreògraf Jon Maya, impulsor de la companyia Kukai Dantza. Aquesta vegada ha unit esforços amb el català Cesc Gelabert i l’andalús Irsael Galván, dos coreògrafs avesats a innovar a partir de la tradició, i plegats que faran una interpretació individual d’aquesta dansa cerimonial basca. Una trobada entre l’espai museístic i la dansa, acompanyada de la instal·lació sonora de Luis Miguel Cobo.

Els rizomes de la Fira. Cada dia

L’equip de la Fira Mediterrània engega per primera volta els Rizomes, una sèrie de paquets de propostes entorn d’un tema concret i que enguany inclouen més de deu activitats entre conferències, presentacions, debats, exposicions i més. Tracten principalment de tres figures cabdals per a la cultura popular del país: l’etnocoreògraf Manuel Cubeles, amb motiu del centenari del seu naixement; el músic i folklorista Joan Tomàs, pel 125è aniversari del seu naixement; i la poetessa, folklorista, compositora i pedagoga Palmira Jaquetti, de qui se celebren els 125 anys del seu naixement i a qui Manresa ha dedicat una plaça que serà inaugurada demà.

Poble que canta no pot morir. Diumenge 17. Estrena absoluta

El grup Niu, format pel violista Francesc Tomàs ‘Panxito’ i els músics Joan, Alba i Eloi Tomàs, exposen la feina ingent del musicòleg Joan Tomàs i Parés, que va recollir i transcriure milers de cançons per a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya entre els anys 1922 i 1936. La família Tomàs interpretarà una selecció de cançons arranjades per a veu, acordió diatònic, guitarra, flauta travessera, saxo, contrabaix, viola i llaüt, un projecte que es va anunciar el darrer any de la fira per commemorar l’aniversari del músic i mestre barceloní i que es presentarà per primera vegada a Manresa.

Niu.

La difícil senzillesa. Diumenge 17

L’esbart Marboleny, dirigit pel dramaturg Iban Beltran i la coreògrafa Montse Colomé, fan un homenatge a Manuel Cubeles, amb motiu del centenari del seu naixement. Repassen el llegat artístic i personal d’aquesta figura clau, a qui s’atribueix la coautoria, amb Josep Benet, de la frase “Si no podem parlar i cantar en català, ballarem en català”. Plegats fan balanç de l’experiència artística al costat de l’etnocoreògraf, per capbussar-s’hi, remenar-ho tot i pujar a l’escenari amb voluntat d’impuls i de mantenir viva la dansa com a transmissora d’emocions. Tot això, sota la direcció musical de Marcel Casellas i l’acompanyament del prestigiós tenora Jordi Molina, de l’acordionista Perepau Ximenis, de Paula Rocosa i de Jordi Vidal.

‘La difícil senzillesa’.

Relat de la Mediterrània. Dissabte 16

Els artistes plàstics Pep Camps i Jordi Garcia uneixen esforços amb el discjòquei DJ Mussol, l’alter ego del periodista musical Ferran Riera, per fer un audiovisual en directe en què es projectaran imatges sobre una façana, improvisadament i al ritme de músiques d’arrel mediterrània. Tot això amb poemes relacionats amb la Mediterrània, recitats per l’actor Francesc Orella.

Niño reptil ángel. Dijous 14 

La guitarrista valenciana Sandra Monfort presenta el seu primer treball tot sol, un recull de composicions pròpies amb lletres de to poètic i femení, en castellà i en català, i una cançó tradicional. És un treball molt personal en què els ritmes d’aires tradicionals, el joc harmònic i el tractament de les veus esdevenen fonamentals, com també la guitarra i l’electrònica. Tot això per a mostrar una paleta de colors canviant i lliure que dota el treball de gran riquesa sonora, en què tant sona una veu vellutada a cau d’orella com una polifonia potent, acompanyada d’un ritme contundent i arrelat.

Pedra foguera. Diumenge 17

El grup de cançó improvisada Corrandes són Corrandes presenta l’espectacle que els ha units amb el reconegut músic i romancer Jaume Arnella, un dels seus grans mestres i una figura clau de la cultura popular del país. És tota una oportunitat de veure ambdues generacions en directe amb l’objectiu d’oferir un espectacle de cançons sobre la memòria, la història i l’ofici de músic, en què tant improvisen sobre l’actualitat amb paraules que demana el públic com canten una poesia sobre la guerra de 1936-1939, o una cançó dedicada al món de la faràndula; tot això farcit amb humor, saber fer i molta actualitat.

Nakany Kanté amb so de cobla. Dissabte 16

La guineana Nakany Kanté farà un concert carregat de ritmes que fa dialogar el so de la cobla amb les seues cançons de sonoritats africanes, escrites en llengua mandinga, susho i malinke. Tant hi sonen percussions arrelades com la tenora i el tible, tot això arranjat pel jazzman de Godella, a l’Horta Nord, Ramon Cardo. És una coproducció de la fira amb el festival Amb So de Cobla i Slow Walk Music, per experimentar aquesta barreja de sonoritats. Kanté va començar la seua carrera a Catalunya amb un disc editat l’any 2016, i ja n’ha fet tres d’afropop mandinga que l’han dut a entrar a les llistes internacionals dels millors discs de músiques del món.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor