06.12.2022 - 21:40
|
Actualització: 06.12.2022 - 22:01
S’acosta Nadal, l’època de l’any en què els millors productes gastronòmics tenen més presència, tant si és per a fer un regal, com per a omplir la taula, com per a assaborir-los amb la nostra gent. Tot seguit us oferim una llista d’aliments i begudes artesans, ben fets i reconeguts internacionalment per la qualitat, que val la pena que tasteu. Cervesa, formatge, oli, mel… Els Països Catalans tenen un palmarès gastronòmic gens negligible, que s’ha fet un nom arreu del món.
Cap d’Ona, on es fa la millor cervesa
La millor cervesa del món és catalana i es produeix a Argelers (Rosselló). És de la cerveseria Cap d’Ona i la fan Élodie Pujol i Gregor Engler. D’ençà que van començar a competir professionalment, el 2016, han estat guardonats amb més d’un centenar de premis. En el World Beer Challenge d’enguany, la seva Wood Aged, Imperial Stout ha rebut la medalla d’or a la millor cervesa del món, amb una puntuació perfecta: cent punts sobre cent. Ara, aquest triomf va més enllà de l’or, perquè han guanyat un premi per a cada cervesa que hi han presentat: en total, han obtingut vint-i-una medalles. S’hi destaquen la rossa sense gluten amb vi de Banyuls i gingebre, amb 99 punts; i la rossa de fusta envellida, amb 98.
Daniel Jordà: “Podem fer qualsevol pa que siguis capaç d’imaginar”
L’Heretic, un licor d’herbes amb medalla d’or
L’any passat, la destil·leria Teichenné de Tarragona va guanyar un premi internacional pel seu licor d’Herbes. En la màxima competició de les begudes alcohòliques –la International Wine Spirits Competition de Londres–, van rebre la medalla d’or. Enguany han rebut la medalla d’or al Frankfurt International Trophy 2022. Darrere el guardó hi ha l’Heretic, un licor carregat d’aromes de pi i fruites del bosc fet per Marc Teichenné. L’elabora seguint la mateixa recepta que el seu rebesavi, Jean Teichenné, als Pirineus occitans a final del segle XIX. Amb el mínim de sucre exigit per a considerar-se licor d’herbes i trenta-sis menes d’herbes diferents –com ara romaní, farigola i anís–, és una beguda aromàtica que s’elabora amb triple destil·lació, cosa que la fa única i, que a més, minimitza la caparra.
Terra de formatges
L’empresa Formatges Muntanyola, que dóna feina a gent amb discapacitat intel·lectual, ha estat premiat amb una medalla d’or per un formatge semicurat de cabra i una altra de bronze per un d’elaborat amb llet ecològica de vaca al Campionat Mundial de Formatge 2022. En el mateix concurs, la formatgeria el Sereix d’Alacant ha obtingut una medalla “super-or” per un formatge jove; i la formatgeria Betara, de Perafita (Osona), n’ha obtingut una per un formatge ecològic de vaca. El formatge curat de cabra de Formatges Artesans de Ponent i el formatge Puigpedrós de Molí de Ger, també n’han guanyada una. En aquest certamen internacional, al Regne Unit, han competit més de quatre mil formatges d’una quarantena de països.
Els vins catalans, premiats al cor d’Europa
El vi Viern 2013, del Celler Vega Aixalà, de Vilanova de Prades (Conca de Barberà) ha guanyat la Gran Medalla d’Or del concurs Mundial de Brussel·les d’enguany. És un vi negre de capa alta i especiat. Ha estat criat en bóta de roure francès i té denominació d’origen Conca de Barberà. Hi dominen la fruita madura i la negra. Les vinyes són situades entre 850 i 910 metres per sobre del nivell del mar, en un terreny format per pissarra i de clima continental. La combinació d’aquests tres elements dóna lloc a un vi especial, que podeu comprar per menys de vint euros. Els vins que produeix aquest negoci familiar són ecològics i naturals, però, això sí, de producció limitada. El celler va ser fundat l’any 2003, després de recuperar i reconstruir una vinya vella de l’avi.
La millor ensaïmada, a Menorca
La millor ensaïmada del món és menorquina i s’elabora a Can Pons (el Mercadal). L’obrador té una història de gairebé cent anys: va començar com un petit molí per a fer farina i amb el temps es va transformar en un forn de pa. El premi del cinquè Campionat Mundial d’Ensaïmades es va atorgar l’any 2020 i té una vigència de dos anys. L’ensaïmada guanyadora és buida i sense sucre al damunt. El jurat valora que la pasta no tingui capes de greix i que compleixi la sensació de desfer-se a la boca.
El millor oli ecològic del món es fa a la serra de Tramuntana
Per a amanir, per a cuinar o per a acompanyar el pa amb oli o el pa amb tomàquet, l’oli és un dels aliments que defineix la dieta mediterrània i que no pot faltar a cap taula. Doncs bé, un any més els olis ecològics de les Illes s’han destacat a la fira de producte ecològic més important del món, la Biofach 2022 que es fa a Nuremberg (Alemanya). Enguany, el màxim guardó del certamen se l’ha endut el Suc de Cel, de Fet a Sóller (Mallorca). S’elabora amb olives arbequines i piquals, que creixen en arbres centenaris. Aquest oli és denominació d’origen i ofereix un gust amb lleugers tocs de nous i d’ametlles que el fan especial.
Del Perelló en surt la millor mel
El Perelló es coneix com el poble de la mel, un dels aliments més antics i preuats del territori. Les mels que elabora la família Muria, apicultors d’ençà del 1810, han traspassat fronteres i han conquerit els paladars d’arreu. En el concurs internacional London Honey Awards 2020, de les vuit medalles d’or concedides pel prestigiós certamen, tres van anar a parar al Tarragonès.
L’aigua de Benassal, la millor un any més
Aigua de Benassal, procedent de la font d’en Segures, a l’Alt Maestrat, ha obtingut el premi més important –quant a qualitat– del Grand Gold Quality Award, atorgat per l’Institut Internacional de la Qualitat Monde Selection. Aquest guardó s’afegeix al palmarès d’aquest producte que ja fa tretze anys que assoleix la màxima puntuació en tot de concursos internacionals. De fet, d’ençà del segle XVIII que té renom per la qualitat, però no va ser fins l’any 1928 que va ser declarada minero-medicinal. La clau de l’èxit és una composició química amb grans beneficis per a la salut. Amb una mineralització feble i rica en calci i bicarbonat, l’aigua de Benassal és considerada la millor del món.
El millor xocolater és català
A part els productes, enguany també han rebut premis importants alguns obradors del país. Lluc Crusellas, de solament vint-i-sis anys, ha aconseguit una fita històrica: el títol de millor xocolater del món, un premi que atorga el prestigiós concurs internacional World Chocolate Masters (WCM), l’única competició del món que valora el talent dels xocolaters. A disset anys va començar a treballar amb el cuiner Nandu Jubany i, d’aleshores ençà, s’ha format a les prestigioses escoles Hofmann Escola de Pastisseria i l’Espai Sucre. També ha passat per la Pastisseria de Josep Maria Rodríguez. Ara Cruselles treballa a l’obrador de PaVic, una empresa que distribueix productes a Osona i el Berguedà.
Dos pastissers del país, els millors del món
Els pastissers Paco Torreblanca i Jordi Roca han estat elegits els millors del món en el congrés internacional World Pastry Stars que es fa a Milà i que organitza la revista italiana especialitzada en gastronomia Italian Gourmet. Roca i Torreblanca van rebre uns premis molt semblants d’un jurat que volia reconèixer el talent dels dos grans cuiners de postres que acumulen de fa anys una munió de guardons i reconeixements.