09.04.2016 - 19:00
|
Actualització: 09.04.2016 - 19:25
La Vall d’Albaida ha obert dissabte el calendari festiu de les Trobades d’Escola Valenciana del 2016. Ha estat al poble de Montaverner, amb la implicació dels trenta-quatre municipis que formen la comarca. Rondallaires, més d’un centenar de tallers escolars, colles de dolçainers i tabaleters, danses populars, actuacions musicals, exposicions i presentacions de llibres han omplert els carrers del poble, ocupats per unes deu mil persones.
Es tracta de la primera Trobada d’enguany, marcada per la transició d’un govern que ‘desmantellava l’educació pública, de qualitat i en valencià a un govern que treballa per la llengua’ i que hi dóna suport, com ha demostrat l’assistència d’un conseller d’Educació després de més de vint anys sense fer-ho. Vicent Marzà ha estat acompanyat també pel president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez.
‘Volem que els besnéts del Tio Canya puguen viure en valencià sense sentir-se discriminats ni menyspreats’, ha expressat als assistents el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, que ha recordat així els quaranta anys de creació d’una de les cançons més simbòliques de la substitució lingüística, escrita i cantada per Al Tall. ‘Actualment continuem amb uns tràngols semblants als del Tio Canya: quan anem a les administracions i parlem valencià no es respecten els nostres drets lingüístics, no s’aplica l’estatut d’autonomia’, ha afirmat Moreno en relació amb una de les demandes històriques d’Escola Valenciana, com la implantació de la capacitació adequada en català de tots els treballadors del sector públic: ‘El requisit lingüístic evitarà la discriminació per raó de llengua, Catalunya, Galícia i el País Basc el tenen instaurat i trobem un altre exemple recent a les Illes.’
Diumenge, Trobada al Pinós
Les Trobades continuen diumenge el seu recorregut pel sud del país, a la comarca de les Valls del Vinalopó. Des de les deu del matí, el Pinós s’omplirà amb una agenda plena d’activitats que tenen la llengua com a eix vertebrador.