Deu anys del cas 4-F

  • Avui surt al carrer el llibre 'Ciutat Morta. Crónica del caso 4F' · Recorda els quatre joves que van anar a la presó acusats d'haver ferit greument un agent de la guàrdia urbana de Barcelona

VilaWeb

Redacció

03.02.2016 - 22:00

Avui fa deu anys dels fets del cas 4-F, també conegut per cas ‘Ciutat Morta‘, per l’impacte del documentari que porta aquest nom, i que explica la història de tres nois i una noia que van ser empresonats acusats d’haver ferit greument un agent de la guàrdia urbana de Barcelona el 2006. Temps més tard, la noia es va suïcidar.

Per recordar aquest cas, avui surt al carrer el llibre ‘Ciutat Morta. Crónica del caso 4F’, que recull en 350 pàgines documentació detallada sobre el procés d’instrucció, el judici, testimonis de presos i una anàlisi dels casos de tortura a l’estat espanyol, entre més informació. Els impulsors del llibre l’han editat gràcies una campanya de micromecenatge a Verkami.

Vegeu el vídeo de promoció del llibre:

Els fets es remunten al 4 de febrer de 2006, durant una càrrega en què un agent de la guàrdia urbana de Barcelona va resultar ferit greument per l’impacte d’un objecte al carrer de Sant Pere Més Baix. De primer, fins i tot el batlle de llavors, Joan Clos, va explicar qual l’agent havia rebut l’impacte d’un test que havia caigut des d’un balcó. Però hores més tard la versió oficial deia que la causa de la ferida havia estat una pedra llançada des del carrer.

Quatre persones van ser detingudes per aquest cas: Juan Pintos, Àlex Cisterna, Rodrigo Lanza i Patricia Heras. Totes quatre han defensat sempre que eren innocents. Patricia Heras, que no era acusada de l’agressió sinó d’haver llançar una tanca contra la policia, es va suïcidar a casa seva, durant un permís penitenciari. Amnistia Internacional havia denunciat el cas i les tortures rebudes pels tres detinguts principals. I Heras, a més a més, havia denunciat maltractaments.

Al llibre hi ha texts dels periodistes Jesús Rodríguez i David Fernàndez, els advocats Andrés García Berrio i Eduardo Cáliz, els antropòlegs Manuel Delgado, José Mansilla i Giuseppe Aricó; entrevistes a l’advocada Laia Serra, a la productora Metromuster i a portaveus de grups com ara Alfon Libertad, Xarxa Antirepressió de Familiars de Detingudes, mares d’encausats per l’acció Aturem el Parlament, Justicia Juan Andrés, Ester Quintana i altres. També hi ha els testimonis de Patricia Heras, Rodrigo i Katu Lanza, Mariana Huidobro, Helen Torres, Diana J. Torres i Silvia Villullas.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor