16.09.2015 - 06:00
|
Actualització: 16.09.2015 - 08:00
Un dels grans factors per a explicar la important presència catalana a internet és la consecució del domini d’internet .cat. La dècada del 1990, en la incipient xarxa catalana, va agafar amb força la idea de tenir un domini identificador per a les adreces d’internet del nostre país. La campanya per un domini territorial .ct va obtenir el suport de milers d’internautes i d’unes quantes institucions catalanes, però no va poder superar alguns dels esculls amb què va topar aquella sol·licitud, com ara la negativa del govern espanyol.
En vist d’això, un grup de gent aplegada des del 2004 en l’Associació Puntcat va començar a pensar en una alternativa més abastable: demanar a la ICANN (institució nord-americana encarregada de la gestió dels noms de domini) un sufix genèric .cat, específic per a les webs de llengua i cultura catalanes. Amb el suport de l’advocat Amadeu Abril, membre de la junta de la ICANN del 1999 al 2003, i amb una important tasca a l’ombra, l’objectiu es va assolir el 16 de setembre de 2005, avui fa just deu anys, després d’una gran mobilització de la societat civil.
No va ser fins l’any següent, amb tot, que l’associació, reconvertida en Fundació Puntcat, va començar a enregistrar adreces –avui ja s’encaminen cap a les cent mil. En deu anys, l’adopció del .cat ha estat progressiva: dels primers 19.856 dominis el 2006 fins als 83.300 del 2014. De fet, l’any passat va ser el de més èxit, amb 23.534 altes.
El domini .cat, a més de demostrar que la comunitat catalana existeix a la xarxa en pla d’igualtat, ha funcionat i funciona. Per això ha estat exemple de moltes altres comunitats lingüístiques i culturals amb ganes de tenir presència pròpia a internet. Com el .eus basc, el .gal gallec, el .bzh bretó i l’.scot escocès. I també ha rebut elogis per la gestió i organització, com demostra aquest article del Washington Post del maig passat dedicat al ‘domini més radical’ i ‘millor de tots els temps’.
Commemoració de l’aniversari
Per commemorar la data exacta de l’obtenció del domini .cat, la Generalitat de Catalunya organitza un acte d’accés gratuït a la Fira Gran Via de l’Hospitalet de Llobregat, on avui comença l’Internet Of Things Solutions World Congress.
De quatre a cinc de la tarda hi parlen Jordi Puigneró, director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació; Ricard Huguet, president de la Fundació puntCAT; Jordi Alvinyà, Manel Sanromà, Amadeu Abril i Jordi Bosch, promotors del .cat; i Meritxell Borràs, consellera de Governació i Relacions Institucionals.