Detinguts 30 membres d’una xarxa dedicada a clonar targetes bancàries amb dispositius en els caixers, 14 a València

  • La Policia Nacional ha detingut 30 membres d'una xarxa internacional, 21 d'ells a Espanya i nou a Bulgària, en una operatiu amb el qual s'ha assestat un colp a una xarxa internacional especialitzada en la clonació de targetes bancàries amb dispositius 'skimmers' molt sofisticats, ja que s'introduïen en l'interior dels caixers automàtics i eren pràcticament indetectables. Un total de 14 detinguts han sigut arrestats en València.

VilaWeb
Redacció
13.06.2017 - 18:53

MADRID, 13 (EUROPA PRESS)

La Policia Nacional ha detingut 30 membres d’una xarxa internacional, 21 d’ells a Espanya i nou a Bulgària, en una operatiu amb el qual s’ha assestat un colp a una xarxa internacional especialitzada en la clonació de targetes bancàries amb dispositius ‘skimmers’ molt sofisticats, ja que s’introduïen en l’interior dels caixers automàtics i eren pràcticament indetectables. Un total de 14 detinguts han sigut arrestats en València.

La investigació es va iniciar en 2014 quan es va detectar un atac massiu a caixers amb un sistema que era la primera vegada que s’utilitzava a Espanya. “En qüestió d’hores, en eixa mateixa nit que donaven el colp, les targetes clonades eren utilitzades en països tan dispars com Costa Rica, el Perú o Malàisia”, ha explicat Diego Alejandro Palomino, cap del Grup de la Secció de Mitjans de Pagaments de la Policia Nacional.

En una investigació coordinada pel Jutjat Central número 5, la Policia ha aconseguit acreditar prop de 200 atacs a caixers automàtics de bancs, entre el 40% i el 60% d’ells a Espanya. “Ha sigut molt difícil detectar-los perquè era gent itinerant que, cada poc temps, es rellevava per a dedicar-se plena i exclusivament a la recopilació d’estes dades de targetes bancàries”, ha assenyalat José Luis André, cap de la Brigada Econòmica i Fiscal de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF).

En l’operatiu ha intervingut la Policia de Bulgària amb col·laboració, a més, d’Eurojust i d’Europol. Els investigadors estan ara analitzant la jerarquia del grup criminal atés que la majoria dels detinguts en la primera fase són els instal·ladors d’eixos dispositius ‘skimmers’. Als arrestats se’ls acusa dels delictes de pertinença a organització criminal i falsificació de targetes, encara que les perquisicions policials apunten al blanqueig de capitals.

La Policia Nacional calcula que els prop de 200 atacs en caixers bancaris equival a un frau d’entre 300.000 i 400.000 euros, segons una primera valoració. “Hem evitat bastant més frau del que s’ha aconseguit detectar”, ha comentat Diego Alejandro Palomino. “De moment s’ha aconseguit tallar la sagnia, ara cal seguir la investigació internacional”, ha emfatitzat el cap de la Brigada de la UDEF.

MICROCÀMERES I ROBATORI DE COTXES

La col·locació dels dispositius no seguia un patró prèviament determinat encara que sí hi havia un model de caixer atacat, ja que era para el que originàriament s’havia dissenyat el dispositiu ‘skimmer’, introduït amb ajuda d’una placa amb falca. La banda fotografiava els caixers i introduïa microcàmeres en la part superior i lateral, per la qual cosa la Policia ha insistit en la conveniència que els usuaris tapen amb la mà el teclat quan introduïxen el pin, i fins i tot marquen al principi un d’erroni.

D’esta formara dificulta que, posteriorment, puguen saber qual és el pin associat a eixa targeta una vegada que sostrauen el dispositiu que ha robat la informació de la banda magnètica. També han recordat que els falsificadors utilitzen teclats clonats en els caixers encara que, preventivament, les entitats bancàries tenen ja sistemes de geolocalització, de manera que són alertades quan una targeta d’un client a Espanya fa un pagament inhabitual en un altre país.

La xarxa contra la qual ha actuat la Policia també robava cotxes amb la col·locació prèvia de balises, prova de la seua capacitat per a delinquir evolucionant des de dispositius ‘clàssics’ en este tipus d’accions, com és el cas de les regles amb microcàmeres. S’han practicat 14 escorcolls a Espanya i 42 a Bulgària i s’ha intervingut abundant material informàtic, així com 10.000 euros en efectiu.

Els 21 detinguts a Espanya es repartixen en les províncies de València (14), Madrid (5) i Barcelona (2). Entre el material confiscat destaquen els teclats falsos, lectors, microcàmeres, altaveus, bateries, soldadors, dispositius d’emmagatzematge i telèfons mòbils.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor