02.06.2017 - 10:48
VALÈNCIA/LOGRONYO, 2 (EUROPA PRESS)
Efectius de la Guàrdia Civil a La Rioja han procedit a la detenció d’un home de 43 anys, natural de Logronyo i veí de Santo Domingo de la Calzada (La Rioja), com a presumpte autor de 19 delictes d’estafa i un delicte d’usurpació d’identitat, comesos en diverses províncies espanyoles a través d’internet, entre elles a València i Alacant.
El detingut inseria falsos anuncis en internet i contactava amb ciutadans que demandaven en plataformes online entrades per a concerts d’artistes musicals de reconegut prestigi, partits de futbol de primera divisió i Champions League, a més de lloguers d’apartaments vacacionals.
Una vegada tancava el tracte mitjançant telefonada o per missatgeria instantània de WhatsApp, facilitava a les seues víctimes un número de compte perquè avançaren un percentatge del pagament en concepte de reserva o senyal, a més d’exigir-los l’enviament d’una imatge del seu Document Nacional d’Identitat (DNI), com a mesura de seguretat per a la transacció.
Posteriorment, quan altres compradors contactaven amb ell per a adquirir entrades i/o llogar apartaments, s’identificava amb alguns dels documents d’identitat de les seues anteriors víctimes, per a d’esta manera culpar-los a ells de l’estafa, evitar que l’identificaren i dificultar l’acció policial.
Per a poder identificar més víctimes d’este estafador que encara no han denunciat els fets, els investigadors estan analitzant les transferències bancàries efectuades en els set comptes del detingut. En algunes d’elles els ingressos mensuals superaven els 2.000 euros.
INICI D’ACTUACIONS
L’operació ‘Lomy’ va començar a l’inici de l’any, quan agents de La Rioja destinats en l’Equip d’Investigació Tecnològica (EDITE) i en Santo Domingo de la Calzada, analitzaven un total de 19 denúncies per estafa comeses contra ciutadans d’Alacant, Burgos, Balears, Granada, Lleó, Madrid, Màlaga Múrcia, València i Saragossa, i el presumpte autor dels quals poguera estar residint a La Rioja Alta.
Durant diversos mesos, els agents han anat seguint el rastre que deixa en la xarxa el presumpte estafador, la qual cosa permet la seua plena identificació.
Esta persona per a evitar ser descoberta emprava sis números de telèfon i set comptes bancaris en les quals les víctimes havien d’ingressar un percentatge de la compra, arribant a facilitar a les seues víctimes el seu verdader nom i cognoms, però amb l’ordre dels mateixos alterat, donant en altres ocasions la verdadera filiació d’alguns dels ciutadans als quals prèviament ja havia estafat.
Quan les víctimes descobrien l’engany, intentaven contactar amb el seu estafador. Si ho aconseguien, el detingut es justificava amb històries tristes per a donar pena i evitar que el denunciaren, arribant a dir-los que els diners els necessitava per a manutenció dels seus fills, “sense tindre’ls”.
Una vegada recopilades totes les proves que incriminen a esta persona en les 19 estafes i en la usurpació d’identitat, es va procedir a la seua detenció i trasllat a dependències policials. Després d’acollir-se al seu dret constitucional de no prestar declaració davant els agents de l’EDITE, va ser posat a la disposició de l’Autoritat Judicial.
CONSELLS
Des de la Guàrdia Civil, s’aconsella que “si vosté ha sigut víctima d’estafa per Internet, denuncie-ho”, i, a açò suma que, si és possible, s’aporten una sèrie de dades per a facilitar les investigacions.
Es reclama, en concret, totes les dades que disposem sobre l’estafador i l’origen del frau (Nom, sobrenom, telèfon, número de compte, e-mail, etc); direccions dels llocs web on hem patit l’engany; i còpia de l’anunci de venda o captura de pantalla, així com dels missatges privats on s’especifiquen detalls del producte o del tracte acordat.
“Amb açò ajudarà a disminuir la xifra negra de delictes ocults en la xarxa i a dimensionar adequadament el problema de la delinqüència informàtica”, afirmen des de l’Institut Armat.