Detingut a València un dels principals estafadors europeus de criptomonedes

  • La plataforma oferia una rendibilitat d'almenys el 2,5% setmanal als inversors d'acord amb la quantitat que aportaven

VilaWeb

EFE

02.01.2022 - 12:47
Actualització: 02.01.2022 - 19:20

La Guàrdia Civil espanyola ha detingut a València un dels principals estafadors europeus d’inversions en criptomonedes. És un home portuguès de quaranta-cinc anys a qui li han blocat un patrimoni de més de 2,5 milions d’euros.

Li imputen set delictes d’estafa i emblanquiment de capitals per haver creat una suposada plataforma d’inversions en criptomonedes en una pàgina web que publicitava en uns quants fòrums, programes de ràdio, esdeveniments esportius i fins i tot moviments benèfics. Així va aconseguir de captar l’atenció i la inversió de molta gent a l’estat espanyol i Portugal.

La plataforma oferia una rendibilitat d’almenys el 2,5% setmanal als inversors d’acord amb la quantitat que aportaven. Aquest mètode és conegut com a “esquema de Ponzi“, una mena d’estafa que fa creure als perjudicats que els guanys obtinguts provenen d’una activitat legal, si bé els fons tenen origen en uns altres inversors que han estat enganyats abans.

D’aquesta manera, la inversió en criptomonedes era tot un èxit, per la qual cosa les víctimes invertien més quantitats de diners i atreien més inversors. Les inversions fetes per les víctimes eren emprades pel detingut per portar un nivell elevat de vida, comprant vehicles d’alta gamma o fent viatges.

Fruit de les investigacions, es va aconseguir d’identificar uns quants perjudicats a l’estat espanyol i es va descobrir que el detingut havia aconseguit de delinquir a Luxemburg, Suïssa i Portugal.

El 2 de desembre es van fer tres entrades i escorcolls al domicili del detingut, a la seu social de l’empresa i en un taller en què ocultava part dels béns.

A més, li han blocat uns quants comptes bancaris, les pàgines web d’accés a la plataforma i les pàgines on es publicitava, i li han decomissat documentació diversa i dispositius electrònics –ordinadors, tauletes, telèfons mòbils i USB moneders de criptomonedes.

Les diligències instruïdes han estat lliurades al jutjat d’instrucció número 3 de València, atès que l’operació la van desenvolupar agents de l’Equip d’Investigacions Tecnològiques (EDITE) i de l’Equip de Delictes Econòmics de la UOPJ de la Comandància de la Guàrdia Civil de València, amb la col·laboració de l’EUROPOL.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor