29.08.2020 - 16:50
|
Actualització: 30.08.2020 - 10:20
La policia de Berlín ha fet diverses detencions i càrregues quan dissolia la manifestació contra les restriccions per la pandèmia de coronavirus que s’havia convocat avui a Berlín. Unes divuit mil persones hi han acudit i la policia ha decidit de dissoldre-la perquè no portaven màscara ni guardaven les distàncies de seguretat. Havia estat convocada per moviments antivacunes, grups d’ultradreta i ciutadans que consideren que s’han vulnerat els seus drets individuals.
La manifestació ha començat de manera pacífica, però quan la policia ha volgut dissoldre-la, els grups d’ultradreta s’han atrinxerat vora la Porta de Brandenburg i s’han viscut moments d’incertitud.
A Berlín ja hem presenciat les primeres detencions i càrregues policials. Un cop dissolta la manifestació, els grups ultres han decidit atrintxerar-se a prop de la Porta de Brandenburg. @Catinformacio @324cat pic.twitter.com/uR2kjmQ9ek
— Oriol Serra (@oriolserra) August 29, 2020
Der selbsternannte Reichskanzler und seine Leibgarde. Attila Hildmann wurde vor wenigen Sekunden in Polizeigewahrsam genommen. #b2908 pic.twitter.com/P60J4srwZP
— julius geiler (@glr_berlin) August 29, 2020
La manifestació, que no ha pogut acabar, s’ha fet després de dies de tensió entre els convocants i les autoritats, que al principi n’havien blocat la convocatòria preveient que no es complirien les mesures de seguretat. L’1 d’agost ja es va fer una manifestació semblant a Alemanya, que va arribar a reunir trenta mil persones.
Malgrat la vistositat d’aquestes marxes negacionistes de la covid-19, l’opinió majoritària alemanya recolza les restriccions, en un país en què ni en els moments més crítics de la crisi sanitària es va confinar la població. Un 60% dels ciutadans les defensen, segons l’últim ‘Politbarometer’ de la televisió pública ZDF, mentre que un 28% creu que les haurien de reforçar, i un 10% les considera exagerades.
L’única formació parlamentària que dóna suport a aquestes convocatòries és la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD), líder de l’oposició al Bundestag (cambra baixa) des del 2017, però que ara només té una intenció de vot del 9%, segons els sondejos.
La manifestació es produeix en un moment en què el govern de Merkel ha endurit les restriccions per als viatgers, especialment a zones de risc, entre les quals hi ha destinacions turístiques de preferència per als alemanys, com l’estat espanyol i Turquia. La tornada a l’activitat escolar es desenvolupa de manera gradual a Alemanya, però sense problemes greus, i preocupen els repunts generats principalment en trobades familiars i després de les vacances.
El recompte de noves infeccions s’ha estabilitzat a Alemanya i de fa dies se situa a la franja dels mil cinc-cents, segons les xifres del Robert Koch Institut (RKI), competent en la matèria.