Detecten vint-i-cinc casos més de la verola del simi a Catalunya

  • En total hi ha quaranta-tres casos confirmats arreu del país, trenta-nou dels quals a Catalunya

VilaWeb

Redacció

10.06.2022 - 19:07
Actualització: 10.06.2022 - 19:12

El Departament de Salut català ha confirmat la detecció de vint-i-cinc casos més de verola del simi i s’eleven a quaranta-tres els confirmats a tot el país. En total, a Catalunya s’han detectat trenta-nou casos, amb cap de contagi comunitari, és a dir, es poden vincular amb altres encomanats. A més, ara com ara hi ha tres casos confirmats al País Valencià i un a Formentera.

El procés per confirmar casos sospitosos de verola del simi requereix d’estudis de microbiologia i seqüenciació que no són immediats. L’Hospital Vall d’Hebron i l’Hospital Clínic de Barcelona ja han validat completament les tècniques per confirmar els possibles casos d’aquesta malaltia vírica i properament ho podran fer altres centres. D’altra banda, el Laboratori Clínic de la Metropolitana Nord, ubicat a l’Hospital Germans Trias i Pujol, ha estat el primer a Catalunya a fer la seqüenciació completa del virus. El departament ha creat un espai per consultar informació sobre la verola del simi a Canal Salut, amb contingut bàsic sobre la malaltia, com quins són els símptomes, com es transmet i quin tractament té.

Sobre el brot de casos d’aquesta malaltia, la Comissió de Salut Pública, en què estan representades les comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat espanyol, va aprovar ahir de vaccinar els contactes estrets. Es donarà prioritat a persones amb un alt risc de gravetat o d’exposició. “No es recomana en aquests moments la vaccinació preexposició, encara que es podria recomanar més endavant en funció de l’evolució del brot i de la disponibilitat de vaccins”, va assenyalar el Ministeri de Sanitat espanyol.

La verola del simi és causada per un virus semblant al de la verola humana, que ja ha estat eradicada. El primer cas confirmat darrerament a Europa fou a Londres el dissabte 7 de maig. El pacient feia poc que havia estat a Nigèria, que és on sembla que es va infectar, abans d’anar cap al Regne Unit.

En humans, els símptomes de la verola del simi són semblants als de la verola, però una mica més lleus. Comencen amb febre, mal de cap, cruiximent, mal d’esquena, esgarrifances i esgotament. La malaltia sol durar entre dues setmanes i quatre. Hom creu que es transmet amb la saliva i algunes altres excrecions respiratòries, o bé per contacte amb l’exsudat de la lesió o el material de la crosta.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor