Detecten rastres del coronavirus en aigües residuals de Barcelona el març del 2019

  • Un estudi de la UB indica que la infecció era present molt abans que no es tingués constància de qualsevol cas de la covid-19 al món

VilaWeb

Redacció

26.06.2020 - 13:53
Actualització: 28.06.2020 - 19:57

Un estudi científic de la Universitat de Barcelona (UB) ha detectat la presència del coronavirus 2019 en mostres d’aigües residuals de Barcelona recollides el 12 de març del 2019. Aquests resultats, enviats a una revista d’alt índex d’impacte i publicats al repositori MedRxiv i pendent de revisió científica, sembla que indiquen que la infecció era present molt abans que no es tingués constància de qualsevol cas de la covid-19 al món

En el cas de la Xina, on es va originar la pandèmia mundial, el primer cas detectat data del 17 de novembre, segons les autoritats xineses. I un estudi de la Harvard Medical School indica que l’epidèmia podria haver començat a gestar-se al país asiàtic durant el mes d’agost. Tanmateix, aquestes dates són molt llunyanes de les que indica la UB.

La detecció retrospectiva de casos de la covid-19, que havien quedat emmascarats per la grip i que han avançat la data d’arribada de la pandèmia a casa nostra, ha portat els investigadors a analitzar mostres congelades d’aigües residuals d’entre el gener de 2018 i el desembre del 2019. ‘Totes les mostres van resultar negatives per a la presència de genomes de SARS-CoV-2 a excepció del 12 de març del 2019, en què els nivells de SARS-CoV-2 eren molt baixos però van donar clarament positiu per PCR i, a més, emprant dues dianes diferents’, diu Albert Bosch, un dels investigadors del Grup de Virus Entèrics de la UB que ha participat de l’estudi.

Altres països també analitzen aigües residuals. En el cas d’Itàlia, la setmana passada es va saber que el virus ja circulava al desembre, tot i que el primer cas no es va detectar fins el 21 de febrer. El desembre, doncs, era la data més llunyana en què es tenia constància de la presència del coronavirus a Europa. Fins ara.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor