Detecten una nova subvariant de l’òmicron en aigües residuals a Catalunya, però sense casos clínics

  • Cabezas creu que la tardor no és bon moment per a retirar la màscara del transport i veu probable una onada d'infeccions

VilaWeb

ACN

14.10.2022 - 11:48
Actualització: 14.10.2022 - 12:44

La xarxa de vigilància de covid ha detectat una nova subvariant d’òmicron en aigües residuals de Catalunya, però no l’han detectat en cap cas clínic, segons ha explicat a RAC1 la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. Es tracta d’una variació sobre la BA.5 anomenada BQ1, que seria més transmissible però sense revestir més gravetat. Tot i la seva presència en aigües residuals, Cabezas ha insistit que no s’ha detectat encara cap cas i que a vegades això no passa. Sobre la situació general de la covid-19, veu probable que arribi una nova onada però sense repercussió assistencial. I és que Cabezas ha destacat que les taxes de vacunació són més altes a Catalunya que en altres països europeus i també hi ha immunitat per contagis més recents.

La doctora ha reconegut que hi ha una tendència a l’increment, però ha asseverat que la situació es manté en nivells baixos. Ha dit que mantenen les reunions mensuals amb altres departaments per fer seguiment de la situació i que, en cas que es decidís baixar de la situació de prealerta aquestes reunions no s’haurien de fer.

Mantenir-se sense restriccions

Cabezas ha explicat que a Catalunya encara es mantenen les temperatures estivals i que això està afavorint també a una transmissió més baixa que en altres indrets. Tot i això, ha dit que les temperatures aniran baixant i hi haurà cada cop més activitat en espais tancats, que poden contribuir a una major propagació. L’objectiu, però, és continuar sense restriccions i per això insisteix que els ciutadans de 60 anys o més i les persones vulnerables rebin una nova dosi de record del vaccí. Fins ara, s’han posat 215.449 d’aquests vaccins, especialment a persones majors de 80 anys i d’entorns residencials. A la pràctica la vaccinació per als majors de 60 anys començarà la setmana vinent.

La secretària ha dit que l’entrada del fred no és el moment més idoni per treure l’obligació de portar la màscara al transport públic i ha defensat que només és obligatòria en entorns molt delimitats. “Tampoc costa tant”, ha dit.

Tot i això, ha reconegut que la realitat en transports com el metro és molt diferent i ha insistit en la importància fer-ne ús en aquests contextos.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor