09.04.2025 - 19:01
|
Actualització: 09.04.2025 - 19:02
Detectar l’Alzheimer amb una simple anàlisi de sang és cada vegada més a prop. Un equip internacional d’investigadors ha provat la utilitat d’un biomarcador, concretament, la proteïna p-tau217, per detectar la malaltia en 1.767 pacients de Suècia, Itàlia i l’estat espanyol.
Fins ara, els biomarcadors més usats per detectar la malaltia s’obtenen del líquid cefaloraquidi dels pacients, mitjançant tècniques invasives i costoses. Els científics fa anys que estudien la presència de nous biomarcadors en la sang amb l’objectiu d’avançar cap a tècniques de diagnòstic més senzilles. És a dir, busquen molècules que actuïn com a senyals d’alerta primerenca que permetin els metges d’identificar aquesta malaltia que afecta aproximadament 60 milions de persones a tot el món amb una simple anàlisi de sang.
En l’estudi d’aquests biomarcadors ha estat fonamental el treball de científics associats acentres com l’Hospital del Mar, el BarcelonaBeta Brain Research Center (BBRC), el centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall, la Universitat Autònoma de Barcelona i el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST).
Avui, els autors presenten a la revista Nature Medicine. El resultat demostra la utilitat de la proteïna p-tau217 en sang per detectar l’Alzheimer i l’eficàcia d’utilitzar-la en l’atenció primària, fet que permetria de fer cribratges poblacionals de la malaltia a gran escala.