02.10.2024 - 17:08
|
Actualització: 02.10.2024 - 17:50
El periodista Patrick Radden Keefe va impactar el periodisme el 2018 amb la publicació del llibre No diguis res, un retrat precís i complet del conflicte dels Troubles d’Irlanda del Nord. El 2019 va guanyar el premi Orwell de no-ficció política, va ser considerat un dels millors llibres de l’any i, entre els de no-ficció, un dels millors de la dècada. Gairebé sis anys després, No diguis res s’ha convertit en una sèrie de televisió que s’estrenarà el 14 de novembre a Disney+ a tot el món, i a Hulu als Estats Units.
Keefe ha estat entrevistat per la revista Vanity Fair, que també en publica les primeres imatges. “Si haguessis de fer una adaptació completament lleial al llibre, pàgina a pàgina, probablement no seria gaire bona”, diu l’autor, que explica que s’han passat gairebé tant de temps fent la sèrie com el temps que va trigar a escriure el llibre. Gairebé sis anys per a transportar la intriga i el ritme trepidant de No diguis res en nou episodis de televisió que, segons diu Keefe, segueixen la seva pròpia direcció.
First big piece on SAY NOTHING @VanityFair with a lot of new details about the series, premiering on @hulu in the US and @DisneyPlus everywhere else on November 14. https://t.co/HNR1R4MidI
— Patrick Radden Keefe (@praddenkeefe) October 2, 2024
Comença amb una recreació dura de la desaparició de Jean McConville, una dona de Belfast nascuda en una família protestant però que es va convertir en catòlica per a casar-se amb el seu marit. Tot seguit, salta anys endavant, amb una Dolours Price, militant de l’IRA, ja gran participant en les entrevistes del Projecte Belfast, la investigació de memòria oral sobre els Troubles que va promoure el Boston College. Aquesta entrevista serà el punt de partida perquè vegem com Dolours Price i la seva germana Marian van acostar-se a l’IRA de joves després d’haver tastat de prop la intransigència britànica.
“Aquesta sèrie tracta tant el romanticisme de les polítiques radicals com del cost d’aquestes polítiques. Tracta de joves que volen canviar el món i que pensen que la violència és l’única manera de fer-ho”, diu Josh Zetumer, autor de la sèrie, que ha tingut Keefe com a productor executiu i Michael Lennox (Derry girls) com a director. “Volem capturar l’energia de com se sent quan ets un adolescent o amb prou feines ets a la vintena i quedes atrapat en una causa”, afegeix Zetumer.
Una diferència significativa entre la sèrie i el llibre és que, al llibre original, Keefe manté una distància extrema dels dos bàndols en conflicte i els exposa tots dos sense complexos. A la sèrie, el narrador és algú que dóna suport a Dolours Price, i veiem recreacions de la seva vida. És per això que Keefe va haver de recuperar les seves fonts per a tenir més context de les persones que apareixen i enriquir-ne els personatges. També s’ha tingut cura perquè els guionistes no fossin aliens al conflicte i hi han tingut irlandesos com Joe Murtagh, autor de The woman in the wall.
“Aquesta història és la meva història”, diu Lola Petticrew, que interpreta la versió juvenil de Dolours Price. Va néixer i créixer a Belfast, i durant tota la vida ha sentit a parlar de les germanes Price. “Com a jove que encara viu aquí, sempre hi ha la pregunta persistent de com ens enfrontem al nostre passat i com ens sanem i continuem endavant, i construïm alguna cosa que esperem que sigui molt millor per a la generació que ve”, afegeix.
Arran de la proposta de participar en la sèrie, Petticrew va llegir el llibre per primer cop i el va devorar en només tres dies. “Va ser una lectura increïblement dura, però vaig pensar que el llibre era bell”, diu, i admet que va haver d’interrompre-la un parell de vegades perquè esclatava a plorar. “Havia llegit molts llibres sobre els Troubles, i a vegades, quan la gent que no és d’aquí n’escriu potser passen per alt la realitat, però això no passa amb el llibre d’en Pattrick”, afegeix. La sèrie se centra en unes dones que es van veure involucrades directament en el conflicte, i com s’aborda el conflicte intern pels marcs morals, la passió per la seva causa política, i la brutalitat dels seus mètodes a mesura que pren més lideratges a l’IRA. “Alguna gent veurà la Dolours com una heroïna, i uns altres, no. Però crec que ens dóna la capacitat d’intentar entendre per què una gent en aquest període de temps concret van prendre les decisions que van prendre, i com els va afectar el trauma a les seves vides”, diu.
La sèrie comença de la mà de Dolours, però progressivament avança cap a la història de la seva germana Marian i la de Brendan Hughes, que interpreta un altre actor de Belfast, Anthony Boyle. També hi té un gran protagonisme Gerry Adams, durant gairebé trenta-cinc anys cap polític del Sinn Féin, que és interpretat per Josh Finan i Michael Colgan en dues línies temporals diferents. La sèrie el mostra com l’arquitecte dels actes de violència més grans de l’IRA i el promotor de la transició cap als acords de pau. De tots els protagonistes d’aquells fets històrics, Adams fou l’única persona que es va negar a parlar amb Keefe quan preparava el llibre, i cada episodi de la sèrie de televisió s’acaba amb el següent missatge: “Gerry Adams sempre ha negat haver estat membre de l’IRA o haver participat en cap acció violenta relacionada amb l’IRA.”
“Volia mostrar la humanitat d’Adams tant com de la resta. Això és el que és interessant d’Adams: a la història, se’l pot veure com menteix i traeix; però al mateix temps, és l’arquitecte de la pau. Si no fos per ell, els Troubles potser continuarien, i des d’una perspectiva narrativa, és una de les grans ironies”, diu Keefe.