23.07.2024 - 10:50
|
Actualització: 23.07.2024 - 22:58
El govern espanyol anunciarà avui la destitució de la directora de l’Institut de les Dones espanyol, Isabel García, per la polèmica sobre els contractes que ella i la seva dona van aconseguir en municipis governats pel PSOE per a gestionar els punts lila. Fonts del govern espanyol n’han informat a EFE sis dies després d’haver publicat El Español que García presumptament havia rebut almenys 64 contractes públics, i que amb aquestes adjudicacions havia facturat vora 250.000 euros amb les empreses que comparteix amb la seva dona, Elisabeth García, ex-assessora del PSOE al senat espanyol.
García ha criticat que la destitució fos causada per la publicació de l’article d’El Español, que ha dit que eren pseudo-informacions periodístiques: “Presenten matusserament fets lícits i fan passar el compliment estricte de la llei per un ús trampós per a encobrir un lucre il·lícit o simplement immoral que, per descomptat, no és tal.”
Gracias a todos y todas . 👇 pic.twitter.com/Cb9t1G1zYH
— isabel garcia 🏳️🌈💜🙌 (@isagarciasanc) July 23, 2024
La gestió de García al capdavant de l’Institut de les Dones no ha arribat a set mesos i ha estat plena de polèmiques: per les seves opinions sobre la llei trans, primer; i per les activitats empresarials, després. PP, Podem i fins i tot Sumar, soci del PSOE al govern espanyol, n’havien exigit la destitució. Ha estat precisament la seva vinculació amb empreses que fan consultories d’igualtat la que ha dut el govern espanyol a destituir-la. La ministra d’Igualtat, Ana Redondo, li va exigir explicacions i li va deixar marge perquè aclarís tots els detalls de la seva activitat.
García va defensar que la seva participació en les empreses de la seva esposa complia escrupolosament la legalitat: “Tinc la consciència tranquil·la, la certesa d’haver fet les coses bé”, va dir la setmana passada en un comunicat. Va explicar que les seves empreses –de les quals va passar a tenir un percentatge del 8% una vegada va ser nomenada directora– no entraven en conflicte d’interessos amb el seu càrrec, i va dir que no havia fet mai cap gestió ni recomanació per afavorir cap contracte.
Os dejo un comunicado que creo necesario publicar en defensa de mi honorabilidad y el de mi pareja. Gracias pic.twitter.com/B7b5T6GU00
— isabel garcia 🏳️🌈💜🙌 (@isagarciasanc) July 18, 2024
L’activitat de García ha aixecat controvèrsia d’ençà del nomenament, criticat per partits com ara Sumar i Podem i per organitzacions LGBTI a causa de les seves dures manifestacions contra la llei trans. A les xarxes socials, havia escrit missatges en els quals negava l’existència de les dones trans i parlava de “dictadura queer” o de “deliri trans”.
De fet, la Federació Plataforma Trans i Eufòria Famílies Trans-Aliades van recórrer contra el seu nomenament al Tribunal Suprem espanyol, amb l’argument que atemptava contra la dignitat i els drets de les persones trans. García mateixa va expressar llavors per escrit el seu “compromís absolut” amb la llei trans i va demanar perdó per si algun dels seus comentaris en el debat previ a la tramitació de la norma havia pogut ofendre algú.
Isabel García va comptar llavors amb el suport de la ministra d’Igualtat, que va demanar un vot de confiança cap a ella i en va destacar el currículum professional en defensa dels drets de les persones LGTBI. En aquests sis mesos al capdavant de l’Institut de les Dones, García no ha comparegut davant el congrés espanyol ni ha fet cap compareixença de premsa.