Destapen la infiltració d’un policia espanyol en moviments socials de València

  • El talp va començar la seva activitat el març del 2020, quan va entrar en el col·lectiu social Cuidem Benimaclet
  • És el tercer cas que destapa enguany la Directa sobre policies espanyols infiltrats en col·lectius socials dels Països Catalans

VilaWeb
El policia infiltrat en una manifestació (fotografia: la Directa).
Redacció
13.02.2023 - 08:28
Actualització: 13.02.2023 - 10:30

Un agent de la policia espanyola, originari del Baix Llobregat, es va infiltrar durant tres anys en moviments socials de València, segons que publica la Directa. Amb la identitat falsa de Ramon Martínez Hernández, el talp va començar l’activitat el març del 2020, quan va entrar en el col·lectiu social Cuidem Benimaclet i va tenir accés a la informació d’Entrebarris, la xarxa de col·lectius dels barris de València. El mitjà identifica l’agent de policia amb les inicials reals R. M. F.

L’estiu del 2020 es va afegir a tres grups del Centre Social Okupat i Anarquista l’Horta: el de Muay Thai, Grama i el grup de suport a la Garrofera. El setembre d’aquell any va començar els estudis de Treball Social a la Universitat de València, amb documentació falsa, que només pot expedir el Ministeri d’Interior espanyol. L’espia va coordinar el grup que va tombar tanques de l’empresa Metrovacesa en solars de Benimaclet i també es va enfrontar amb la policia durant les protestes per l’empresonament de Pablo Hasel.

La Directa ha demanat assessorament a un expert en criminalística, que ha fet un report fisonòmic amb imatges de les identitats real i fictícia de l’agent infiltrat, tot comparant imatges de la seva joventut i de l’etapa com a activista a València. El document conclou: “Sense cap mena de dubtes, les fotografies corresponen a una única i mateixa persona.”

Expliquen que R. M. F. va jurar el càrrec de funcionari de carrera de la policia espanyola el 13 de juny de 2019, i que a principi de març del 2020 ja va començar a participar en moviments socials de Benimaclet. En concret, va participar en una assemblea veïnal oberta de Cuidem Benimaclet, un projecte per a aturar l’execució d’un projecte urbanístic al barri. A partir de llavors, i fins a final del 2021, va participar en diversos espais i moviments socials de València, fins al punt que va arribar a tenir còpia de les claus del centre social l’Horta.

Activistes que van tractar Ramon Martínez Hernández el defineixen com un noi “tímid, simpàtic i amable” que va saber construir amb facilitat vincles de confiança. No exposava gaire l’opinió en les assemblees ni en cap dels vuit grups de Telegram dels moviments socials a què va aconseguir entrar, ni tampoc mostrava les seves idees als companys més afins, però sí que mostrava molt d’interès per l’activitat política de Benimaclet i sempre estava disposat a col·laborar en l’organització de qualsevol mobilització, activitat o acció. Segons que explica el seu entorn, la seva estratègia es caracteritzava per la proactivitat, el compromís i el gran nivell d’implicació.

La publicació de la infiltració de Marc Hernàndez Pons, l’agent de la policia espanyola que va participar durant dos anys en els moviments socials per l’habitatge de Barcelona, va aixecar sospites sobre Ramon Martínez Hernández, que actuava semblantment. A principi de setembre, i després d’haver-se’n anat durant l’estiu, va anunciar al seu entorn activista que tornava a Barcelona, i que continuaria estudiant Treball Social a la Universitat de Barcelona. Segons la Directa, Ramón Martínez no ha estat mai estudiant de la UB.

Aquest és el tercer cas que enguany destapa la Directa sobre policies espanyols que s’infiltren en col·lectius socials dels Països Catalans. Cal recordar que aquesta mena d’espionatge tan sols es pot fer sota l’empara judicial en casos de terrorisme, crim organitzat i tràfic de droga.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor