Després del cop d’estat fallit, Turquia és un país segur per als refugiats?

  • Segons ACNUR, el nombre de persones refugiades que es registren a les oficines de la comissió a Grècia puja des del 15 de juliol, la nit del cop d’estat fallit a Turquia

VilaWeb
Redacció
01.08.2016 - 22:00
Actualització: 01.08.2016 - 22:23

Unes quantes organitzacions europees exigeixen el cessament immediat de l’acord entre la Unió Europea i Turquia en matèria de refugiats i el trasllat al sòl europeu dels qui són a camps turcs. Amnistia Internacional i la Comissió Espanyola d’Ajuda als Refugiats (CEAR) denuncien que la repressió de les autoritats turques després del cop militar deixa clara la inseguretat del país.

Representants de l’organització Pro Asyl veuen que les purgues i el seguiment de polítics, educadors, periodistes i militars del govern de Receb Tayyib Erdogan, faran que el nombre de refugiats que cerquin un país segur pugi. Segones dades ofertes per l’ACNUR, el nombre de persones refugiades que es registren a les oficines de la comissió a Grècia puja des del 15 de juliol, la nit del fallit cop d’estat a Turquia.

Les autoritats europees estan preocupades per les conseqüències de la política del govern turc després del 15 de juliol. El president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker veu que l’acord amb Turquia perilla. A més, sobre la pena de mort que el govern turc vol aprovar al parlament, la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, adverteix a Turquia que cap país que vulgui formar part de la UE pot aplicar-ne.

Erdogan va criticar occident per no mostrar solidaritat amb el seu país després del fallit cop d’estat. Va dir al palau presidencial en una entrevista concedida a la cadena CNN turca que els qui es preocupaven pels colpistes més que per la democràcia a Turquia no podien ser amics seus. A més, el ministre d’Afers Estrangers turc, Mevlet Cavusoglu, assegura en una entrevista amb un diari alemany que el seu país es distanciarà de l’acord signat al març amb UE si Brussel·les no elimina a l’octubre l’exigència de visats als seus ciutadans.

En aquest acord Turquia es va comprometre a acceptar de tornada els immigrants que arribessin des del seu terreny a les illes gregues de forma il·legal i a canvi la UE li va prometre una ajuda de fins a sis mil milions d’euros i a suspendre l’exigència de visats per a ciutadans turcs. Però aquest últim punt, que en principi anava a ser al juny, continua pendent perquè Brussel·les diu que Ankara no ha complert alguns requisits.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor