31.12.2021 - 19:30
La despesa militar real del pressupost espanyol per al 2022, aprovat pel govern del PSOE i Unides Podem, és un rècord històric. Puja als 22.796 milions d’euros anuals –surt a 62 milions diaris–, més que en cap altre govern. Un euro de cada cinc que inverteix l’administració espanyola té una finalitat militar. Aquesta és la conclusió principal de l’estudi fet pel Centre Delàs d’Estudis per la Pau, que ofereixen sencer en castellà i resumit en català. L’informe compara aquestes xifres amb governs anteriors en la taula 10 –pàgina 22 del document sencer–, que David Fernández va piular, i en què es veu que el govern d’Unides Podem i el PSOE hi gasta més que no hi van gastar els d’Aznar, Rajoy o Zapatero, i arriben aquest 2022 al màxim històric. De fet, els presidents del PSOE hi gasten més que no els del PP:
Facta non verba. El govern més militarista de la història. Això segur. Seguiu @CentreDelas pic.twitter.com/OQ4U8csfq9
— David Fernàndez 💚✊🏿 (@HiginiaRoig) December 22, 2021
La despesa real, no tan sols la del Ministeri de Defensa espanyol
La despesa militar real de PSOE i Unides Podem ascendeix als 22.796 milions d’euros, dels quals 10.155 provenen del Ministeri de Defensa espanyol. La resta, més de 12.000 milions, provenen d’uns altres ministeris i partides –tal com passa als Estats Units, Rússia, la Xina, etc.–, les més importants dels quals són la Seguretat Social i les pensions dels militars (3.720 milions), les pensions dels militars i familiars que van participar en la guerra del 1936-1939 (95 milions), la despesa en el cos militar de la Guàrdia Civil espanyola (3.521 milions), els interessos del deute existent (1.231 milions), els crèdits en R+D del Ministeri d’Indústria espanyol (706 milions), i els diners destinats a l’OTAN i més organismes internacionals (29 milions). Aquesta és la taula que apareix a l’informe d’on surten els 22.796 milions –xifra arrodonida dels 22.795,85–:
I pot acabar essent més
L’estudi també recorda que una cosa és el pressupost aprovat, i l’altra allò que finalment es gasta. En el cas del Ministeri de Defensa espanyol, cada any es gasten uns 1.000 milions més que no diu el pressupost –949 milions de més el 2020, i 1.081 el 2021, segons la liquidació provisional. Això s’aconsegueix amb ampliacions de crèdit, sobretot per a sufragar la vintena de missions militars a l’estranger. “Aquest és un artefacte que es repeteix cada any amb el qual s’amaga al congrés dels diputats i a l’opinió pública una part dels costos reals del pressupost de Defensa”, diu l’informe.
Una altra manera d’augmentar la despesa, “la més ignominiosa”, són els ingressos extraordinaris generats per la venda de patrimoni públic en mans del Ministeri de Defensa –habitatges, casernes i instal·lacions militars– i que enguany ha estat de 215,5 milions. “Hisenda permet que els ingressos de les vendes reverteixin al pressupost de Defensa, cosa molt criticable quan l’habitatge social públic a Espanya és molt escàs.”
Un euro de cada cinc d’inversió de l’administració espanyola és per a despesa militar
Si mirem solament la inversió en armament, enguany serà de 4.581,5 milions, cosa que significa que un euro de cada cinc que inverteix l’administració espanyola és per a despesa militar –amb excepció de les transferències de capital a les comunitats autònomes i les inversions d’aquestes. Concretament, el 21,4% del total. “El govern del PSOE, amb aquiescència (o silenci) del seu soci, Unides Podem, continua apostant per invertir en la indústria d’armaments com si fos un sector clau per al desenvolupament de l’economia del país.” L’informe aporta aquesta taula per a comparar la despesa, no tan sols en termes d’inversió militar i total, sinó respecte del PIB, el pressupost total, etc.:
La inversió en armament, de 4.582 milions, és per a comprar armes que tarden anys a construir-se i pagar-se. Són els denominats “Programes especials d’armaments per a modernitzar armes”. D’ençà de l’any 1996, s’hi han destinat 51.644 milions. El senyor Sánchez, tot sol, d’ençà de l’any 2018, n’ha encarregat una tercera part, 17.390 milions, que es van pagant al llarg dels anys. Dels 4.581 milions d’euros d’enguany, més de la meitat (2.848) se’n va a pagar deutes contrets.
A més, el PSOE i Unides Podem han pressupostat les compres següents: 2.500 milions per a avions de combat amb l’estat francès i Alemanya, 810 milions per a tres avions AA330 amb un cost inicial de 810 milions i 178 milions per a helicòpters H135 per a la Guàrdia Civil espanyola. Aquests tres programes es destinen a la mateixa empresa, Airbus Espanya: “Una empresa que el novembre del 2020 va aprovar un ERTO que va afectar 3.266 treballadors i en va acomiadar uns altres 899. L’estat espanyol en posseeix el 4% de les accions, i té un interès especial a ajudar a Airbus.”
L’estat espanyol també es gastarà 166 milions d’euros amb el buc BAM-IS, encarregat a la naviliera pública Navantia, que any rere any té “pèrdues inflades (137,7 milions el 2020), per la qual cosa necessita ajudes constants per part de l’estat”.
L’estudi també cita les empreses d’armament que reben préstecs de l’estat espanyol (708 milions enguany). La meitat, a empreses públiques; l’altra meitat, a privades. Empreses com la citada Navantia (que fa les fragates F-110), NH Industries (fabricant dels helicòpters NH-90), General Dynamics (fabricant dels vehicles 8×8) i Indra (participa en els projectes de les fragates F-110 i dels vehicles 8×8).
Conclusió
Davant d’aquestes xifres, la conclusió de l’informe, signat pel doctor en físiques Xavier Bohigas, el politòleg amb màster en estudis internacionals de Pau Quique Sánchez, i l’historiador amb postgrau en Hisenda Pública Pere Ortega, és contundent: “En un moment de crisi sanitària, social i climàtica com el que vivim, que el pressupost preparat per l’executiu de Pedro Sánchez presenti una despesa militar tan elevada posa en evidència un molt dubtós ordre de prioritats, com també els privilegis amb els quals compta el complex militar-industrial espanyol.”