Menys desocupats que abans de la pandèmia!

  • Amb permís dels ERTO pendents de resoldre, a Catalunya el mes d'agost hi ha unes 4.000 persones sense feina menys que no el febrer del 2020 · Baixen els joves, però pugen els de més de quaranta-cinc anys

Jordi Goula
02.09.2021 - 19:50
Actualització: 02.09.2021 - 21:05
VilaWeb

El mes d’agost s’acaba amb 391.128 desocupats registrats a les oficines de Treball a Catalunya, una xifra per sota del llindar dels 400.000 per primera vegada d’ençà del febrer del 2020 i que millora la del mes anterior a l’esclat de la pandèmia en uns 4.000 treballadors. Crec que aquesta recuperació és la gran notícia del dia. Però cal tenir en compte que no hi són inclosos els afectats per expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), perquè no són considerats estatísticament desocupats. Respecte del mes anterior, hi ha hagut un descens de 17.186 persones (-4,2%), en un mes en què la tònica habitual és de creixement de la desocupació registrada.

Aquest migdia, el secretari general de PIMEC, Josep Ginesta, ha dit: “És una dada singular, que té a veure amb la temporada turística moderada d’enguany, marcada pel turisme de proximitat, que ha condicionat que les contractacions s’hagin fet en el darrer tram de la temporada.” I ha afegit: “Tot indica que tornem a la dinàmica pre-pandèmia i a poc a poc es va reduint la bossa de desocupats originada a partir del febrer del 2020, però en continuem tenint 3.000 més que no l’agost del 2019, sense tenir en compte els que són en ERTO.”

Però penso que, malgrat tot, s’ha fet un pas important. L’exemple més clar el tenim en la comparació amb les dades de tot l’estat espanyol. En aquest mes, la xifra de desocupats registrats ascendia a 3.333.915. Per tant, encara hi ha 88.000 desocupats més que abans del començament de la crisi sanitària. Al marge, és clar, que no es comptin els 277.000 afectats per ERTO, que, com aquí, tenen un final incert. Penso que cal valorar positivament el pas fet per Catalunya.

El Foment del Treball també valora positivament el descens important de la desocupació durant el mes d’agost, mantenint la tendència de recuperació progressiva d’aquests darrers mesos, si bé, segons apunta: “S’ha de considerar que hi ha hagut un descens notable de la població activa, especialment a Catalunya, cosa que es reflecteix en què hagin baixat les xifres de desocupació i d’ocupació simultàniament.” En aquest punt, hem de considerar que les xifres d’afiliacions a la Seguretat Social en aquest mes concret poden tenir una importància relativa, atès que hi ha moviments que es fan cada any que tenen un pes molt important. Per exemple, les dades reals a Catalunya apunten a una baixada de 50.027 afiliacions durant l’agost, un mes en què habitualment acostuma a disminuir. No tenim dades detallades de Catalunya, però a tot l’estat espanyol la davallada anual a l’educació no compensa els creixements a l’hostaleria i el comerç. Amb dades desestacionalitzades, sí, però com que no les tenim a Catalunya, prefereixo deixar aquest punt per a més endavant.

Continuant amb la desocupació a Catalunya, hi ha un seguit d’aspectes que em semblen nous i que cal destacar. El primer és que, dels 17.000 desocupats menys de l’agost, resulta que n’hi ha més d’estrangers que no pas de l’estat espanyol. Aproximadament 9.000 i 8.000, respectivament. Això crec que apunta al fet que les feines que s’han creat a l’agost han estat al turisme, i de poca qualitat.

Un altre aspecte que em sembla interessant de destacar és que, després dels serveis, on més ha baixat la xifra de desocupats és a l’apartat “sense feina anterior”, que implica el 22% de la davallada. Penso que l’explicació pot ser la mateixa que en el cas anterior, i remarco, això sí, que em sembla un punt positiu perquè aquest apartat de gent que vol treballar per primera vegada havia crescut aquests darrers mesos.

Molt lligat a aquest punt, hi ha un fet que em preocupa d’ençà de fa molt de temps. És que, comparant la situació del mercat laboral amb la del febrer del 2020, a l’agost ha desaparegut de la desocupació sobretot la gent jove, fins a 24 anys, molt probablement amb una feina escadussera, però, al capdavall, amb feina. Han estat uns 9.000, mentre que els que tenen de 25 anys a 44 han baixat en 6.000. En canvi, en els més grans de 45 anys, la desocupació ha crescut d’11.000. Per tant, sembla que continuem amb el càstig a la gent més gran. Som en l’any de la recuperació i no sembla que la baixada de la desocupació vagi amb ells. Compte, perquè aquí hi ha un perill imminent!

Finalment, destacar que els afectats per ERTO han baixat a l’agost d’una xifra aproximada de 10.000, i que encara n’hi ha 53.600. Si la distribució és semblant a la de l’estat espanyol –no hi ha dades de Catalunya–, la major part correspon a l’hostaleria i restauració, seguit del comerç, agències de viatges i activitats recreatives. Val a dir que Catalunya representa l’1,5% d’afiliacions i el 19,4% del total d’afectats a tot l’estat espanyol. Quant a les empreses amb treballadors en aquesta situació, han baixat a l’agost de 1.400, i encara n’hi ha 16.400, que representen un 18,5% de tot l’estat espanyol.

Jo diria, per acabar, que hem passat l’agost amb un aprovat alt i manca esperar al setembre per tenir unes dades més d’acord amb la realitat de la situació, en què el turisme ja haurà dit definitivament la seva…

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor