Desmilitaritzem l’Educació denuncia la presència de l’exèrcit al Saló de l’Ensenyament 2018

  • La campanya recorda a Fira de Barcelona i la direcció del saló que el Parlament i l'Ajuntament s'hi han mostrat en contra

VilaWeb

ACN

06.03.2018 - 14:01
Actualització: 06.03.2018 - 14:25

La campanya Desmilitaritzem l’Educació denuncia la presència de l’exèrcit al Saló de l’Ensenyament 2018, que es farà del 14 al 18 de març a la Fira de Barcelona. La campanya argumenta que la decisió que han pres la Fira de Barcelona i la direcció del Saló de l’Ensenyament d’incloure, un cop més, un estand de l’exèrcit, contravé una moció aprovada al Parlament el 14 de juliol de 2016, així com l’Acord del Plenari del Consell Municipal de Barcelona, aprovat el 26 de febrer de 2016, ambdues per majoria absoluta. A més, argumenten que la presència de l’exèrcit en un Saló d’Ensenyament és provocar ‘una acceptació de la cultura de la guerra com a cultura política dels nostres temps’.

Per mostrar el seu desacord, la campanya ha repartit via xarxes socials una butlleta demanant als ciutadans que truquin al Saló de l’Ensenyament per expressar el seu rebuig a la presència de l’exèrcit. A més, s’han posat en contacte amb les diverses forces polítiques que van aprovar la moció parlamentària, en concret Junts per Catalunya, ERC, Catalunya en Comú Podem i la CUP, que han ratificat la seva posició. També han demanat a l’Ajuntament de Barcelona que ratifiqui l’acord del 26 de febrer de 2016 perquè no hi hagués cap presència de l’exèrcit o de forces armades al Saló de l’Ensenyament, i, finalment, la Direcció General de la Joventut i altres organismes han enviat cartes al Saló expressant el seu desacord.

L’entitat ha argumentat que la presència de l’exèrcit en un Saló d’Ensenyament és un pas més en la’normalització del militarisme’, mentre s’impedeix el debat sobre el model de defensa i de seguretat que la societat necessita. També defensen que ‘la violència només genera més violència’. La filòsofa Marina Garcés ha denunciat ‘una creixent militarització de l’espai polític europeu’ i que ‘l’exèrcit és una cultura de la jerarquia i l’autoritarisme, que en aquests moments està molt present’.

L’objectiu de la campanya és formar en valors una cultura de pau i de no-violència. La campanya reclama que la despesa militar es destini a polítiques socials i que s’eduqui per generar pensament crític envers el sistema actual, on hi ha ‘guerres i destrucció’. Per això fan una crida a adherir-se a la campanya i fer un boicot efectiu a ‘incorporar l’exèrcit al pensament de les escoles’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor