Desintoxicació: La manipulació unionista de la bandera negra

  • Mitjans com El Español, Crónica Global o El Confidencial, vinculen una inexistent organització violenta, per assenyalar els creadors de la popular bandera negra

VilaWeb
Redacció
13.12.2018 - 18:10
Actualització: 13.12.2018 - 18:30

D’ençà que el president de la Generalitat, Quim Torra, va posar com a exemple la via eslovena per a fer efectiva la república, l’estat ha posat en marxa una operació per a relacionar l’independentisme amb la violència. Polítics –es va poder veure en el ple monogràfic al congrés espanyol– i mitjans han construït un escenari gairebé prebèlic a Catalunya. Un dels casos més flagrants, el que han patit des de la Fundació Reeixida, que treballa per recuperar la memòria nacional i ha tingut impacte mediàtic per ser la impulsora de la famosa bandera negra.

Tot va començar amb la publicació a les xarxes del suposat comunicat d’una organització anomenada Bandera Negra i que amenaçava de crear accions a partir del dia 21 ‘fins a fer efectiva la República’. Tot i que mai ningú no ha sentit a parlar d’aquest grup i que el comunicat tenia incomptables faltes ortogràfiques, molts mitjans el van donar per bo i van reproduir-lo amb titulars tan sensacionalistes com aquest d’El Español, el primer a llançar la pedra: ‘Els separatistes violents de Bandera Negra criden a la guerra: ‘Som 3.000, porteu passamuntanyes, assaltarem el Parlament”. O aquest de Voz Pópuli: ‘Els independentistes preparen un parany a Sánchez pel 21-D’.

E-Notícies, Libertad Digital i El Confidencial també van difondre el suposat comunicat i il·lustren la notícia amb imatges de CDR. De tots aquests mitjans, Crónica Global ha anat un pas més enllà i il·lustra la notícia amb la imatge de membres de la Fundació Reeixida presentant la bandera negra, creada per la commemoració del Tricentenari. És a dir, que vinculen un comunicat d’una suposada organització, al qual li donen credibilitat, amb una fundació que temps enrere va impulsar la difusió de la bandera negra.

‘Es posa cara a un presumpte col·lectiu radical anònim, amb totes les conseqüències personals que aquesta frivolitat periodística pot suposar pels membres de la Fundació Reeixida’, ha denunciat el mateix compte de la fundació. 

Molestos per veure’s associats a una suposada organització violenta, responsables de la fundació van enviar dilluns un burofax a la redacció de Crónica Global demanant la rectificació i la desvinculació d’aquesta foto de la notícia. La resposta de Crónica Global es va produir amb ‘sorna’, com diuen des de la fundació, just l’endemà. El mitjà va canviar la foto d’encapçalament de l’article per una altra on apareixen els responsables de la fundació en primer pla explícit i indicant noms i cognoms al peu de foto. Un assenyalament en tota regla.

‘La foto, ha estat extreta d’una entrevista que El Plural va fer als creadors de la bandera negra. Segons hem pogut saber la foto s’ha fet servir sense el coneixement ni el consentiment dels periodistes d’El Plural autors de l’article’, denuncien des de la fundació. I afegeixen que davant d’aquesta ‘enorme manca d’ètica periodística’, denuncien els fets al Consell de la Informació de Catalunya perquè prengui les mesures oportunes.

La bandera negra
L’única bandera negra que coneixen a la Fundació Reeixida és la que van patentar ells mateixos per a continuar la feina de recuperar la memòria històrica que va començar el 2008 amb la commemoració del centenari de l’estelada. Aquesta bandera negra no és personalista (com pot ser la quadribarrada, que representa en origen el comte de Barcelona), sinó conceptual: expressa una disposició anímica. El seu missatge és molt directe: ‘Resistència i fermesa. No ens rendirem.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor