Desintoxicació: És fals que l’emoji amb el llaç groc desapareixerà de Whatsapp

  • Ara mateix una cadena de Whatsapp amb informació crea confusió sobre el símbol de suport als presos i a més causes al món

VilaWeb

Redacció

06.01.2019 - 12:48
Actualització: 06.01.2019 - 17:58

Fa poques hores que ha començat a circular una cadena de missatges a Whatsapp que afirma que l’estat espanyol pressiona aquesta empresa per fer desaparèixer l’emoji, el dibuix, del llaç groc. Actualment qualsevol usuari pot triar d’enviar-ne un. El missatge demana de mobilitzar-se per impedir-ho, però els fets que suposadament explica són falsos. No hi ha cap probabilitat que desaparegui de Whatsapp ni que el govern espanyol ho intenti.

I això és perquè l’emoji amb el llaç de color, que en pot adoptar de diversos, inclòs el groc, no és un símbol que només representi els presos polítics de Catalunya, sinó que és un símbol internacional de significats diversos segons els país. A banda, el 2014 va ser inclòs a l’Unicode, l’estàndard internacional de codificació de caràcters en suports informàtics acceptat per totes les empreses del món. Ni el govern espanyol pot demanar que el retirin d’Unicode ni, en cas que ho fes, dependria d’una empresa en concret o afectaria només una aplicació. Caldria retirar-lo de l’estàndard i això significaria un procés d’anys de durada amb l’oposició de tothom i pràcticament sense cap possibilitat d’arribar a bon port.

Els emoji, els caràcters consistents en dibuixos predeterminats, inclouen els llaços de colors des de la seva primera versió, del 2015, molt abans que hi hagués presos polítics catalans. Els colors es poden canviar per donar suport a diverses campanyes, com es pot veure en aquesta pàgina.

A més, segons els país, el llaç groc té un significat o un altre. Als Estats Units i el Canadà mostra el suport als soldats que combaten a l’estranger i tradicionalment es posen en arbres a les portes de les cases. A Austràlia simbolitza el suport a les brigades forestals i el treball de manteniment de la natura. Arreu del món també té la significació de suport als malalts d’endometriosi i a Corea del Sud s’ha fet servir en suport de les víctimes de moltes catàstrofes i accidents. Els llaços groc o taronja també identifiquen arreu del món el suport als malats de leucèmia o esclerosi múltiple.

En aquest context és absurd d’afirmar que el govern espanyol intenti que Whatsapp retiri aquest símbol, car s’hauria de retirar a tot el món i això implicaria prohibir-ne també l’ús per a totes les altres causes.

En aquesta pàgina de la Viquipèdia trobareu més informació sobre el significat d’aquest símbol arreu del món.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor