La desfilada del Pride ocupa el centre de Barcelona i reclama una educació en diversitat sexoafectiva

VilaWeb
Dues persones ballen a la desfilada del Pride pel centre de Barcelona (fotografia: ACN / Arnau Martínez i Laura Fíguls).
ACN
20.07.2024 - 19:52
Actualització: 20.07.2024 - 21:51

La desfilada del Pride ha ocupat el centre de Barcelona per primera vegada amb nou recorregut. Les carrosses han passat des de la plaça de la Universitat fins a l’Arc de Triomf, tot travessant la Gran Via i baixant pel passeig de Sant Joan. Segons la Guàrdia Urbana, hi han participat 120.000 persones.

Enguany, el Pride reclama una educació en diversitat sexoafectiva i de gènere, tot recordant que és una assignatura pendent a les aules. En una de les primeres jornades més caloroses de l’estiu, milers de persones s’han concentrat a sobre de les carrosses d’entitats, empreses i institucions.

Alguns dels assistents han remarcat que espais com el Pride serveixen per a fer visible la comunitat LGTBI i han assenyalat la importància de sortir als carrers en un context d’auge de l’extrema dreta per “no fer passes enrere”.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Uns quants assistents han explicat a l’ACN la necessitat de concentrar-se per fer visible i mostrar l’orgull del col·lectiu. L’Àlex i el Sergi, de Barcelona, han destacat que “més enllà de la festa, cal implicar-se socialment perquè sembla que les coses estiguin molt bé, però poden canviar”. Tant ells com l’Elisa, de Castelldefels, han remarcat la preocupació per l’auge de l’extrema dreta. El Sergi ha advertit que “la gent que vota la dreta es deixa arrossegar per l’extrema dreta”. “No ens podem relaxar”, ha afegit l’Àlex.

L’Elisa també ha assenyalat que participa en el Pride per “crear un espai segur per a tots els que encara estiguin dubtant [de la seva sexualitat]”. Així mateix, ha apuntat que “no es pot retrocedir en drets”. “És una burrada que l’extrema dreta estigui donant pel sac”, ha sentenciat.

Educació en diversitat sexoafectiva

Fins ara, la rua del Pride resseguia l’avinguda del Paral·lel per acabar a la plaça d’Espanya, però enguany, per primera vegada, la desfilada ha recorregut el centre fins a l’Arc de Triomf, on les entitats promotores del festival han llegit un manifest  centrat en la demanda d’una educació en diversitat sexoafectiva i de gènere. La festa continuarà als escenaris del passeig de Lluís Companys i la plaça de Catalunya amb Jessie J com a cap de cartell.

L’Àlex ha comentat que a les escoles “els nois tenen a la boca la paraula ‘marieta’ i es fa servir per fer mal a la gent”. “L’educació a les famílies i a les escoles és principal perquè hi hagi un ambient més tolerant”, ha continuat. L’Elisa s’ha fixat en l’assetjament a les escoles: “Si creus que algú no és normal, creus que el pots atacar.”

Entre el públic hi havia molts turistes provinents de tot el món, com l’Andres, que ha vingut d’Alemanya. Ha destacat que la ciutat de Barcelona és de ment oberta i hi ha una societat amigable vers la comunitat LGTBI. També ha coincidit a dir que és important sortir al carrer perquè hi ha persones que “no accepten” les que tenen sexualitats i identitats dissidents.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor