Desenvolupen un nanogenerador que permet estimular cèl·lules vives

  • Un estudi liderat per l'Institut de Microelectrònica de Barcelona del Consell Superior d'Investigacions Científiques (IMB-CSIC) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha desenvolupat un nanogenerador que permet estimular elèctricament cèl·lules vives.

VilaWeb
Redacció
17.07.2017 - 12:42

BARCELONA, 17 (EUROPA PRESS)

Un estudi liderat per l’Institut de Microelectrònica de Barcelona del Consell Superior d’Investigacions Científiques (IMB-CSIC) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha desenvolupat un nanogenerador que permet estimular elèctricament cèl·lules vives.

El nanogenerador que han fabricat és extraordinàriament reduït –té un gruix d’unes desenes de nanòmetres– i no necessita font d’energia externa, dues característiques que fins ara no s’havien aconseguit mai, ha informat aquest dilluns el CSIC en un comunicat.

El treball, que s’acaba de publicar en la revista ‘Advanced Materials’, s’emmarca en la recollida d’energia biomecànica del pacient per alimentar els dispositius, que continuen sent centenars de vegades més grans que les cèl·lules humanes.

L’investigador de l’IMB-CSIC Gonzalo Murillo ha assegurat que el resultat demostra que la interacció electromecànica entre un nanogenerdor i cèl·lules humanes “genera un petit camp elèctric, que estimula i modula l’activitat cel·lular sense causar dany” ni la necessitat d’aplicar cap altre estímul extern.

Per al treball, s’han conreat cèl·lules d’os (osteoblastos) sobre un substrat cobert de nanogeneradors, formats per una estructura d’òxid de zinc.

La força inherent que exerceix la cèl·lula quan s’adhereix al material dobla aquesta nanoestructura, que, al seu torn, reacciona generant un lleu impuls elèctric capaç d’estimular elèctricament aquesta cèl·lula.

Aquest impuls elèctric desencadena l’obertura dels canals iònics de la membrana cel·lular, que al seu torn indueix el pas de calci des del mitjà del cultiu a l’interior de la cèl·lula; és l’augment de calci, observat pels científics, la qual cosa demostra que els nanogeneradors són capaços de provocar un estímul elèctric sense necessitat d’una font d’energia addicional.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor