17.07.2017 - 12:42
BARCELONA, 17 (EUROPA PRESS)
Un estudi liderat per l’Institut de Microelectrònica de Barcelona del Consell Superior d’Investigacions Científiques (IMB-CSIC) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha desenvolupat un nanogenerador que permet estimular elèctricament cèl·lules vives.
El nanogenerador que han fabricat és extraordinàriament reduït –té un gruix d’unes desenes de nanòmetres– i no necessita font d’energia externa, dues característiques que fins ara no s’havien aconseguit mai, ha informat aquest dilluns el CSIC en un comunicat.
El treball, que s’acaba de publicar en la revista ‘Advanced Materials’, s’emmarca en la recollida d’energia biomecànica del pacient per alimentar els dispositius, que continuen sent centenars de vegades més grans que les cèl·lules humanes.
L’investigador de l’IMB-CSIC Gonzalo Murillo ha assegurat que el resultat demostra que la interacció electromecànica entre un nanogenerdor i cèl·lules humanes “genera un petit camp elèctric, que estimula i modula l’activitat cel·lular sense causar dany” ni la necessitat d’aplicar cap altre estímul extern.
Per al treball, s’han conreat cèl·lules d’os (osteoblastos) sobre un substrat cobert de nanogeneradors, formats per una estructura d’òxid de zinc.
La força inherent que exerceix la cèl·lula quan s’adhereix al material dobla aquesta nanoestructura, que, al seu torn, reacciona generant un lleu impuls elèctric capaç d’estimular elèctricament aquesta cèl·lula.
Aquest impuls elèctric desencadena l’obertura dels canals iònics de la membrana cel·lular, que al seu torn indueix el pas de calci des del mitjà del cultiu a l’interior de la cèl·lula; és l’augment de calci, observat pels científics, la qual cosa demostra que els nanogeneradors són capaços de provocar un estímul elèctric sense necessitat d’una font d’energia addicional.