Desenvolupen un model matemàtic per localitzar el focus de les crisis epilèptiques

  • Científics de la Unitat d'Epilèpsia de l'Hospital del Mar i el Centre d'Investigació en Cognició i Cervell de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) han desenvolupat un mètode matemàtic que analitza l'activitat cerebral per localitzar les àrees en les quals s'originen i propaguen les crisis epilèptiques.

VilaWeb
Redacció
29.06.2017 - 18:03

BARCELONA, 29 (EUROPA PRESS)

Científics de la Unitat d’Epilèpsia de l’Hospital del Mar i el Centre d’Investigació en Cognició i Cervell de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) han desenvolupat un mètode matemàtic que analitza l’activitat cerebral per localitzar les àrees en les quals s’originen i propaguen les crisis epilèptiques.

En aquest estudi, publicat en la revista ‘Clinical Neurophysiology’, s’han registrat 50 crisis epilèptiques localitzades en el lòbul temporal de set pacients farmacoresistents, ha informat aquest dijous l’Hospital del Mar en un comunicat.

L’estereoelectroenfalografia (SEEG) és una tècnica que permet registrar l’activitat elèctrica de la zona cerebral en què es produeix la crisi epilèptica gràcies a uns microelectrodes que s’implanten al cervell, i s’utilitza en casos d’epilèpsia molt complexos.

Els enginyers i neuròlegs participants en l’estudi han aplicat un algorisme matemàtic que tradueix a dades numèriques els registres que s’obtenen amb el SEEG, i amb aquestes dades s’aconsegueix una imatge que se superposa a la de la ressonància magnètica del pacient, i així es localitza el focus epilèptic.

Fins ara, els metges determinaven el focus epilèptic a partir de la interpretació subjectiva dels patrons visuals dels registres i la seva experiència, i aquest estudi ha desenvolupat un sistema automatitzat i objectiu.

“La localització objectiva del focus epilèptic permet optimitzar les estratègies quirúrgiques”, ha afirmat el cap de la Unitat d’Epilèpsia, Rodrigo Rocamora.

La Unitat d’Epilèpsia treballa en altres dos projectes innovadors: el desenvolupament d’un sistema de detecció de crisis epilèptiques mitjançant un petit aparell auditiu amb elèctrodes, i l’aplicació del neurofeedbak per a pacients amb epilèpsia focal refrectaria, perquè aprengui a controlar l’estrès.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor