Desenvolupen algorismes d’IA per al diagnòstic i tractament de tumors cancerosos

  • És un dels resultats principals del projecte europeu CLARIFY, encapçalat pel grup CVBLab–HUMAN–tech de la Universitat Politècnica de València

VilaWeb

EFE

26.11.2023 - 12:19
Actualització: 26.11.2023 - 19:03

Un equip d’investigadors i empreses europees, liderades pel grup CVBLabHUMANtech de la Universitat Politècnica de València (UPV), ha desenvolupat innovadors algorismes d’intel·ligència artificial (IA) per a facilitar el diagnòstic i tractament de tumors cancerosos de difícil interpretació clínica.

Aquest és un dels principals resultats del projecte europeu CLARIFY, que es troba actualment en els seus últims mesos d’execució i que se centra en tres tipus de càncer: el càncer de mama triple negatiu (TNBC), el càncer de bufeta no múscul invasiu d’alt risc (HRNMIBC) i lesions melanocítiques spitzoides (SML).

“En els tres casos, el diagnòstic és complex i suposa un desafiament, al qual des d’aquest projecte li estem donant resposta ja”, ha dit Valery Naranjo, líder del projecte i coordinadora del Computer Vision and Behaviour Analysis Lab (CVBLab) de l’Institut Universitari de Recerca en Tecnologia Centrada en l’Ésser humà (HUMANtech) de la UPV.

Segons Naranjo, amb aquests algorismes es fa un pas més per a facilitar als professionals mèdics la interpretació d’imatges histològiques i, en últim terme, el diagnòstic d’aquests tipus de càncer.

A més d’aquests algorismes, el projecte ha aconseguit ja altres resultats, com ara bases de dades dels càncers sota estudi que poden convertir-se en valuosos recursos per a la comunitat mèdica i científica. A més, ha permès avançar en la gestió segura de dades en el núvol amb requeriments inherents a l’àmbit sanitari i amb uns quants escenaris d’aplicació dins del projecte.

Juntament amb la UPV, en el projecte participen l’Institut de Recerca Sanitària INCLIVA, la Universitat de Granada, la Universitat d’Amsterdam, l’Hospital Universitari Erasmus MC de Rotterdam, la Universitat de Stavanger, l’Hospital Universitari de Stavanger i les empreses bitYoga i Tyris Programari.

El projecte, que és finançat pel programa Horitzó 2020 de la Unió Europea, en el marc de les Innovative Training Networks (ITN), celebrarà la seua Conferència final en tot just dos mesos i ho farà en la UPV, on es presentaran tots els resultats de quatre anys de recerca. Serà els dies 25 i 26 de gener, a la Ciutat Politècnica de la Innovació, parc científic de la UPV.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor