26.07.2019 - 15:50
Científics de l’Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC) han desenvolupat un procediment per destruir les cèl·lules cancerígenes dels tumors sòlids, que en general no es manifesten amb un quist, a partir de l’índex de pH.
L’Institut, adscrit al Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), informa avui en un comunicat que aquest procés permet crear ‘gàbies moleculars’ per destruir les cèl·lules cancerígenes de forma selectiva.
Els autors de l’estudi, publicat a la revista ‘Angewandte Chemie’, recorden que per diferenciar cèl·lules canceroses i d’altres de sanes es fa servir l’estudi del pH, que és àcid a l’entorn dels tumors sòlids.
Les cèl·lules d’aquesta àrea àcida són més resistents i tenen més capacitat de migrar a d’altres zones del cos, cosa que deriva en metàstasi. Els autors de l’estudi proposen crear ‘gàbies’ moleculars amb pseudopèptids per matar cèl·lules canceroses de forma selectiva en ‘microambients’ àcids.
Els científics van comprovar en cèl·lules d’adenocarcinoma de pulmó humà que una de les ‘gàbies’ moleculars resultava fins a cinc vegades més tòxica per a les cèl·lules en funció del pH circumdant.
L’investigador Ignacio Alfonso afirma que, després de constatar aquesta toxicitat, ‘s’obre la possibilitat d’ampliar l’ús d’anionòfors – transportadors de ions amb càrrega negativa – semblants als que s’utilitzen en la quimioteràpia del càncer utilitzant el pH com a paràmetre de selectivitat entre cèl·lules canceroses i sanes’.