Desenvolupament, energia i salut: un difícil equilibri

  • La pobresa energètica s'ha convertit en un determinant de la falta de salut de molts nens procedents de països en desenvolupament.

En els darrers anys l’ús de l’energia als països de la OCDE ha estat relativament constant o lleugerament creixent. No obstant, als països en desenvolupament, l’ús energètic és creixent, en torn a un 5% anual; fet que està associat al seu creixement econòmic i al de la població. Malgrat aquest creixement energètic, l’ús de l’energia als països en desenvolupament és molt reduït en termes comparatius. En termes per càpita, pot estimar-se que tan sols arriba al 30% de l’ús energètic de dels països de la OCDE. Aquest ús inferior de l’energia està associat a l’escàs accés a l’electricitat en bona part de la població en aquests països. Així, d’acord amb les Nacions Unides, la quarta part de la població mundial, 1300 milions de persones, té mancances d’electricitat.

La falta d’electricitat determina que en l’actualitat, 2,7 milions de persones segueixin cuinant i escalfant les seves llars amb carbó, llenya, biomassa i fems. La contaminació de l’aire en espais tancats deguda a la crema de combustibles tradicionals és un dels principals factors que causa malalties de les vies respiratòries, que anualment s’enduen la vida de quasi 2 milions de nens menors de cinc anys d’edat. Així mateix, s’atribueixen sobre 3,5 milions de morts prematures a la contaminació de les llars degudes a l’ús de biomassa sòlida. La pobresa es converteix d’aquesta manera en un determinant de la falta de salut en països en desenvolupament, especialment, en les zones en desenvolupament d’Àsia i la zona subsahariana d’Àfrica. No obstant, petits canvis en la manera de viure poden suposar notables millores pel que fa a la salut. Així, d’acord amb l’informe de la IEA (2016), la dotació de millors forns a les llars i l’ús alternatiu a la biomassa sòlida pot fer que el número de persones sense equipaments de cuina no contaminants disminueixi en prop d’un bilió de persones, fins una xifra al voltant dels 1,8 bilions al 2040.

Per seguir llegint l’article, feu clic aquí.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor