16.02.2023 - 12:01
|
Actualització: 16.02.2023 - 12:50
88 organitzacions internacionals d’una vintena de països han signat un comunicat en suport de les cinc activistes que han denunciat l’agent de policia espanyola que es va infiltrar durant anys en moviments socials i sindicals llibertaris de Barcelona. Es tracta del cas de D.H.P., destapat per La Directa fa dues setmanes, que s’afegeix a uns altres dos casos d’espionatge policial destapats pel mateix mitjà de comunicació en només nou mesos: un altre a Barcelona i un a València.
Al comunicat diuen que l’estat espanyol ha travessat totes les línies vermelles quant a la vulneració de drets fonamentals, fins i tot —emfatitzen— havent arribat a l’extrem d’utilitzar les relacions sexoafectives com a eina d’espionatge per monitorar la dissidència política.
Entre les organitzacions signants hi ha l’Organització Mundial de la Tortura – que també és una de les promotores del comunicat —, la European Civic Forum, Fair Trial, CIVICUS, la Xarxa Global contra la Violència Policial EuroMed Rights, Gentium, CELS – Centro de Estudios Legales y Sociales (Argentina), The Network for Police Monitoring (Regne Unit) o Civil Liberties Union for Europe.
Les organitzacions consideren essencial exigir veritat, justícia i reparació i, que aquests fets no es tornin a repetir. A parer seu, l’ús de les relacions sexoafectives amb finalitats d’espionatge estatal és una forma de violència institucional sexualitzada, i és constitutiu de tortures per un delicte contra la integritat moral, amb caràcter sexual, tal com han denunciat les dones afectades.
Les entitats fan menció al precedent anglès, amb els casos destapats per la plataforma Police Spies out of our Lives. Posen d’exemple el cas de Mark Kenedy, un policia infiltrat als moviments socials de Nottingham que va mantenir relacions sexoafectives amb unes quantes activistes sota aquesta identitat falsa. En aquest cas, l’Investigatory Powers Tribunal (IPT) va concloure que s’havien vulnerat fins a cinc drets fonamentals i va donar la raó a les denunciants, entre elles, Kate Wilson, que va ser indemnitzada. Conclouen que això demostra que aquest tipus d’operacions policials no només són innecessàries i injustificables, sinó que queden fora de qualsevol marc legal.
Cal remarcar que en el cas de l’estat espanyol la llei contempla que aquest tipus d’infiltracions només es poden dur a terme emparades en una ordre judicial, en supòsits de terrorisme, crim organitzat i tràfic d’estupefaents, i en cap cas amb l’objectiu de prevenir suposats delictes. Per tant, per a les entitats, l’ús de les relacions sexoafectives per a afermar la posició de l’agent encobert, són totalment injustificades i queden fora del marc jurídic vigent.
Per això, les 88 organitzacions signants reclamen a l’estat espanyol, i en concret al ministeri d’Interior espanyol, que assumeixi responsabilitats davant la gravetat dels fets, que doni explicacions i procuri la rendició de comptes, tant de l’agent executor com dels responsables policials i polítics. Recorden també que l’estat té el deure d’investigar de forma independent, exhaustiva i efectiva les denúncies per tortures. De fet, el TEDH ha condemnat en tretze ocasions l’estat espanyol per no investigar aquesta mena de denúncies.
Per acabar, les entitats també demanen a l’estat espanyol que aturi immediatament qualsevol altra operació policial de caràcter similar i estableixi les garanties necessàries perquè no es torni a repetir.