Descriuen per primera vegada com operar un tumor cerebral sense malmetre l’habilitat per als escacs

  • El pacient, jugador d'escacs afeccionat, ha estat intervingut a l'Hospital Universitari de Bellvitge

VilaWeb
Fotografia: David Lapetina, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons.
ACN
28.10.2024 - 09:08
Actualització: 28.10.2024 - 11:11

Un grup d’investigadors catalans ha descrit per primera vegada com operar un tumor cerebral mantenint intacta l’habilitat d’un pacient per jugar a escacs. Aquest avenç ha estat possible gràcies al treball conjunt d’experts del Grup de Cognició i Plasticitat Cerebral (Universitat de Barcelona i Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge -IDIBELL-), l’Hospital Universitari de Bellvitge i el Centre de Visió per Computador. Els resultats de l’estudi s’han publicat a la revista Cortex i demostren com l’operació d’un tumor cerebral al lòbul parietal esquerre pot fer-se minimitzant el risc d’afectació de les capacitats de l’escaquista.

En aquesta intervenció pionera, el pacient va ser sotmès a un mapatge d’estimulació elèctrica mentre es mantenia despert, combinat amb una ressonància magnètica funcional per analitzar processos cognitius clau en el joc dels escacs, com ara la recerca visual (localitzar peces al tauler), la recuperació de regles (validar moviments) i la capacitat de predir l’escac mat. Els investigadors van identificar una zona específica de la circumvolució supramarginal esquerra del cervell que resulta essencial per mantenir aquesta habilitat. Aquesta preparació va permetre de preservar el rendiment del pacient en els escacs, mantenint la seva puntuació ELO de 1.950.

Aquest estudi no només evidencia la possibilitat de protegir habilitats complexes durant la cirurgia cerebral, sinó que també obre la porta a l’ús de protocols similars en futurs pacients per preservar capacitats cognitives superiors després de la resecció de tumors.

Una intervenció que aplica tècniques d’avantguarda

Cada any es diagnostiquen més 300.000 casos de tumors cerebrals a escala mundial i representen un repte important en l’àmbit de la salut. La resecció de tumors mitjançant neurocirurgia és el tractament més comú, especialment quan la lesió es troba a les anomenades àrees eloqüents del cervell, que afecten funcions com la parla, el moviment de les extremitats o les expressions facials. Per preservar aquestes funcions, els especialistes fan servir el mapatge per estimulació elèctrica, una tècnica que permet identificar les regions crítiques mentre el pacient du a terme tasques específiques.

En el cas de l’escaquista de Bellvitge, aquesta tècnica es va complementar amb una ressonància magnètica funcional per localitzar l’activitat cerebral pròxima al tumor i detectar el punt clau per a la recuperació de les regles dels escacs. Aquest enfocament avançat ha permès als investigadors oferir al pacient una qualitat de vida preservada en termes de les seves habilitats cognitives, un resultat que també pot ser aplicable a altres persones amb interessos i necessitats específiques.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor