Desconfinament: Les parts essencials del document que Oriol Mitjà ha lliurat al govern

  • VilaWeb ha tingut accés a l’informe definitiu, que detalla mesures com ara el funcionament del sistema de passaport immunològic

VilaWeb

Redacció

20.04.2020 - 13:32
Actualització: 20.04.2020 - 17:10

El grup de treball que encapçala el doctor Oriol Mitjà té enllestit l’informe amb les recomanacions al govern per al desconfinament gradual de Catalunya i el control de la pandèmia de Covid-19. És el primer informe complet i integral sobre la manera de fer el desconfinament. VilaWeb ha tingut accés a l’informe definitiu, que es titula ‘Eines i Estratègies pel desconfinament de Catalunya. Document de Treball: posicionaments i recomanacions’. L’informe serà aprovat pel govern properament. Desenvolupa el decàleg de recomanacions que ahir va anunciar i va fer públiques el president Quim Torra, i les detalla, valorant les implicacions i els condicionants que ha de tenir una proposta de sortida del confinament, la qual divideixen en cinc passos. I defineix dues de les eines principals del pla de sortida: el passaport d’immunitat i el sistema de detecció de casos i contactes.

D’entrada, l’informe fa un advertiment: les mesures de distanciament social i de monitorització es podrien haver d’estendre fins al 2022 per evitar el col·lapse hospitalari per la possibilitat de brots recurrents de Covid-19. És a dir, l’aplicació en el temps pot ser variable, i puntualment pot caldre endurir les restriccions si el risc de rebrot és alt.

El decàleg

Primer, esmenta el decàleg de recomanacions sobre les quals s’hauria de començar a desconfinar Catalunya: el relaxament gradual del confinament en cinc passos; el manteniment del grau de mobilitat per sota del 65% mentre la taxa de nous ingressos per Covid-19 a les UCI no baixi del 20% dels ingressos totals; l’inici immediat d’un estudi a 50.000 persones per a saber el percentatge de positius serològics de Covid-19; un cribatge poblacional a gran escala, amb 1,5 milions de proves PCR i 6 milions de proves serològiques ràpides durant les setze setmanes vinents; la proposta d’implantació d’un ‘passaport d’immunitat’ que indiqui l’estat immunològic de cadascú, personal, privat, verificable i transportable; el foment de l’app StopCovid19Cat per a continuar vigilant els símptomes però també vinculant-la al sistema de gestió de certificats digitals i valorar la possibilitat de rastrejar els contactes dels contagiats mitjançant Bluetooth i sempre de manera voluntària, anònima i descentralitzada. El decàleg acaba recomanant que l’ús del passaport d’immunitat tingui una vigència temporal i serveixi per a reobrir progressivament espais públics amb alt risc de transmissió, i facilitar l’accés a tothom dels elements de protecció individual.

El principi d’actuació es basa a fer proves en massa i de manera intensiva a la població, aïllar els infectats i posar-ne en quarantena els contactes. I el dibuix general del pla es divideix d’entrada en cinc fases.

Les 5 fases del desconfinament seqüencial de la població

Per a dur a terme aquestes fases, cal que el sistema sanitari tingui prou capacitat per a fer front a possibles rebrots, que hi hagi hagut una disminució sostinguda durant prou temps dels nous casos i que hi hagi prou capacitat de control de la infecció en l’àmbit comunitari mitjançant proves a gran escala.

Primer pas: la tornada de les persones sanes als llocs de feina no essencials. Perquè la tornada a la feina es pugui fer amb prou seguretat, cal impulsar el teletreball, flexibilitzar les jornades laborals per torns de dies per evitar al màxim els contactes directes; si no, fer-ho amb torns per hores durant el dia.

Segon pas: la sortida al carrer de les persones sanes per evitar l’esgotament social, amb especial atenció als menors i a la gent gran. Això vol dir permetre sortides per a passejar, per a tenir cura dels horts i jardins, per a fer activitat física individual en espais a l’aire lliure i mantenint la distància social. Això ha d’incloure una distribució en franges horàries, tal com es fa, per exemple, en el pla de desconfinament dels nens.

Tercer pas: obertura de bars, restaurants i actes o esdeveniments amb un aforament inferior a les trenta persones mantenint la distància social entre els clients i els assistents.

Quart pas: obertura d’escoles, d’equipaments culturals i esportius per a ús individual.

Cinquè pas: obertura d’esdeveniments amb un aforament superior a les trenta persones, esdeveniments socials, culturals, esportius i musicals amb espectadors.

L’estratègia de detecció i aïllament de casos

El passaport immunològic

Abans d’implementar-lo, caldrà saber quina és la seroprevalença de la població, és a dir, quin és el grau d’immunitat col·lectiva que hi ha envers la Covid-19, amb franges d’edat, territori, sexe… Les persones que tinguin un positiu en anticossos o que hagin tingut un resultat negatiu recent per prova PCR poden rebre el passaport immunològic, de curta durada o de llarga durada, o uns certificats que les habilitin a moure’s lliurement. Aquestes eines hauran de complir els certificats europeus i assegurar criteris bioètics.

Com funcionaria? Caldria començar a fer proves sistemàtiques a la població amb els diferents sistemes. Així ho descriu l’informe: ‘El testeig es prioritzaria en població de risc i essencial, però caldria estendre-la a la població amb una alta mobilitat que pot actuar de vectors de contagi. Caldrà desenvolupar un pla logístic per posar el màxim nombre de punts de testeig a disposició de la població, amb la màxima capil·laritat i seguretat. El cribatge inclouria un milió de tests PCR en els pròxims quatre mesos, i tests serològics que caldria repetir cada quatre mesos, amb un total estimat en els pròxims quatre mesos de sis milions de tests. Els resultats dels tests s’inclourien en un sistema de certificat digital o passaport immunitari, en paper o via app, amb un algoritme simple: vermell si la persona és PCR positiu o ha tingut un contacte directe recent; groc si té un PCR negatiu de fa menys de trenta dies i no té contacte o símptomes; i verd si té anticossos positius (IgG) [que es detecten amb les proves serològiques] i PCR negatiu (persona en principi amb baix risc de contagiar o de ser contagiada). Aquest passaport permetria l’entrada a certs espais amb alt risc de transmissió, com hospitals, empreses, edificis públics, avions, etc., d’una forma anònima (barrera automàtica amb lector QR).’

En el cas d’un estatus vermell en el passaport d’immunitat, caldria un aïllament de catorze dies o fins que el PCR resultés negatiu. En el cas del groc, es podria mantenir la interacció social i treballar amb precaucions, i si la persona és en un grup de risc caldria repetir el PCR cada trenta dies. Els experts recomanen que el passaport s’implementi de manera gradual fins el seu ús sigui generalitzat ‘i augmenti la sensació de seguretat col·lectiva’.

La detecció de contactes

Aquest principi d’actuació per al desconfinament preveu l’ús d’una app per a traçar els contactes i avisar de la interacció amb un cas positiu; és a dir, si un ciutadà entra en contacte amb qualsevol persona que hagi estat contagiada. Això hauria d’incentivar l’aïllament preventiu dels contactes. Diu l’informe: ‘El rastreig de proximitat entre dispositius mòbils s’hauria de fer de manera anònima i agregada, sense fer cap seguiment dels ciutadans, i els noms de les persones infectades no haurien de ser revelats a altres usuaris. L’ús d’aquestes apps hauria de ser voluntari, basat en el consentiment dels usuaris respectant plenament les normes europees de privacitat i de protecció de dades.’ Concretament, la recomanació que fa el grup de treball és que es desenvolupi un mòdul o micro-servei bluetooth per integrar amb l’aplicació de Salut.

El grup de treball que ha elaborat l’informe ha tingut en compte la valoració d’agents socials i experts en diferents disciplines, i s’hi incorporen aportacions de representants del govern i de l’administració pública implicats en la gestió de l’epidèmia. El document al qual ha tingut accés VilaWeb és una versió definitiva de l’esborrany d’informe que ha circulat des d’avui arran de la difusió que n’ha fet la cadena Ser.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor