Descobreixen una torre de muralla romana al jaciment del Castellot de Bolvir

  • La primera setmana d'agost es farà un taller de recreació de l'obtenció de ferro en època antiga

VilaWeb
Redacció
15.07.2016 - 02:00
La campanya d’excavacions a les restes iberes del Castellot de Bolvir ha fet sortir a la llum una torre de muralla romana que ha sorprès els arqueòlegs, que no en sabien res. La torre es troba en el pas d’entrada al jaciment i per aquest motiu no s’havia excavat encara en aquest lloc.
El codirector de l’excavació, Jordi Morera, ha assenyalat que tenien ‘coneixement que els romans en arribar a l’assentament el segle II havien fet moltes reformes, havien fet un front murallat i dues torres a la porta d’entrada’. Per això, apunta Morera, ‘el descobriment d’aquesta torre a una de les puntes de la muralla ha estat sorprenent’. Els arqueòlegs que dirigeixen l’excavació han explicat que l’actual campanya també servirà per seguir descobrint tota la corona de la muralla medieval.

Durant gairebé dos mesos els arqueòlegs excavaran, restauraran i consolidaran les estructures descobertes enguany al jaciment iberoromà del Castellot de Bolvir. El director de l’excavació, Oriol Olesti, ha dit que ‘el jaciment té un vessant científic i didàctic i per això durant tres setmanes tenim estudiants treballant aquí’. Durant tres setmanes de juliol una cinquantena d’estudiants, de Catalunya, Espanya i França, passaran pel jaciment per tal d’ajudar en les tasques als arqueòlegs.

Morera ha explicat que enguany hi havia diversos objectius marcats: un era continuar documentant la muralla medieval per tal de fer tota la corona que envoltava l’assentament. I un altre continuar excavant la part interna per tal de tenir informació de les tres fases, ceretana, republicana i medieval. Ha reconegut que la troballa de la torre de la muralla els havia canviat les coses: ‘Fins ara no sabíem que també havien fet una torre a cada punta d’aquesta muralla, no ens ho esperàvem gens.’

Morera ha explicat que durant l’excavació es troben moltes peces petites i trossos de ceràmica: ‘Enguany hem trobat una petita destraleta, doble destral, que vinculem a l’època republicana romana, encara no sabem del cert perquè devia servir.’

En el marc de les campanyes d’excavació i restauració, la primera setmana d’agost es farà un taller de recreació de com es feia el ferro en època antiga, es farà el procés igual, es faran les carboneres, es farà un forn amb material i tècniques de l’època, i finalment es farà el forjat final i obtenció de ferro.

Les restes del poblat iberoromà del Castellot van ser descobertes pels arqueòlegs Oriol Olesti i Oriol Mercadal l’any 1992. Va ser, però, a partir de l’any 2006 quan s’hi va començar a treballar gràcies a la voluntat de l’ajuntament de Bolvir. L’excavació es duu a terme amb subvenció de la Generalitat, l’Ajuntament, i l’Autònoma que hi desenvolupa un campus d’arqueologia on es treballa amb els estudiants del grau d’arqueologia.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor