Descobreixen un biomarcador que permet la detecció precoç de l’Alzheimer en persones amb síndrome de Down

  • Podria comportar un canvi de paradigma en la manera com es detecta la malaltia en aquest col·lectiu

VilaWeb

ACN

30.08.2018 - 00:30
Actualització: 30.08.2018 - 15:57

Un equip d’investigadors ha descobert un biomarcador en sang que permet la detecció precoç de l’Alzheimer en persones amb síndrome de Down. L’equip, liderat per Rafael Blesa, director del Servei de Neurologia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, ha publicat la descoberta a la revista científica ‘The Lancet Neurology’. Es tracta de la cadena lleugera de neurofilaments (NfL) i, segons els investigadors, la descoberta podria suposar un canvi de paradigma en el diagnòstic de la malaltia. L’equip destaca que es tracta d’un biomarcador fàcilment accessible i de baix cost per diagnosticar els símptomes. Fins ara, els biomarcadors de l’Alzheimer més estudiats són la proteïna amiloide i la proteïna Tau.

Els responsables de la investigació afirmen que l’estudi tindrà un impacte directe en el disseny d’assajos clínics de prevenció en persones amb síndrome de Down. També indiquen que en l’actualitat aquest col·lectiu està molt limitat per la dificultat per a estandarditzar l’inici dels símptomes de l’Alzheimer. Això no obstant, afegeixen els responsables de l’estudi, diferents treballs publicats que també analitzen NfL amb el sistema de detecció que han utilitzat ells (la tecnologia SIMOA) han trobat nivells elevats d’aquesta proteïna en sang de pacients amb Alzheimer i també en altres malalties neurodegeneratives respecte a controls sans.

La investigació ha inclòs participants amb i sense síndrome de Down, però no persones amb Alzheimer sense síndrome de Down, per la qual cosa ‘no és adequat extrapolar directament els resultats derivats a la població general’. En tot cas, és el treball amb un major nombre de participants amb síndrome de Down (282 amb plasma, 94 amb líquid cefaloraquidi). Per primera vegada s’han comparat els biomarcadors plasmàtics utilitzant tecnologia SIMOA, que, segons subratllen els investigadors, compta amb una sensibilitat i especificitat molt superior als assajos de laboratori convencionals.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor