15.07.2024 - 19:11
|
Actualització: 15.07.2024 - 21:59
Per primera vegada, els científics han demostrat l’existència d’un túnel al subsol de la lluna. Tot fa pensar que és una mena d’espai de lava buit. Aquesta fita en el coneixement de la Lluna l’ha feta pública un equip internacional de científics, dirigit per la Universitat de Trento, a Itàlia, i és molt important perquè aquest espai podria servir de refugi als futurs astronautes.
L’estudi, publicat per Nature Astronomy, és el resultat d’una col·laboració internacional entre investigadors de la Universitat de Pàdua i de la Venta Geographic Explorations APS (Itàlia), que han contribuït a les anàlisis geològiques i al modelatge del conducte identificat.
“S’ha teoritzat sobre aquestes coves durant més de cinquanta anys, però és la primera vegada que n’hem demostrat l’existència”, explica Lorenzo Bruzzone, professor de la Universitat de Trento.
Un refugi per als humans
Aquest treball té importància científica i implicacions per al desenvolupament de missions a la Lluna. Fins ara, l’entorn era hostil per a la vida humana, però aquest espai descobert pot ser un refugi per als humans i els astronautes que fan missions.
Les temperatures superficials al costat il·luminat de la Lluna poden assolir els 127 °C, però al costat no il·luminat poden caure a -173 °C. La radiació còsmica i solar pot ser fins a cent cinquanta vegades més potent a la superfície lunar que la que experimentem a la Terra i hi ha una amenaça constant d’impacte de meteorits. Aquestes condicions fan necessari de trobar llocs segurs per a construir infrastructures que puguin suportar una exploració sostinguda. I coves com aquesta ofereixen una solució a aquest problema.
Segons Joan Anton Català, divulgador especialitzat en astronomia i astrofísica, el descobriment d’aquesta cova és molt important. Per una banda, diu que l’estudi ajudarà molt a completar el coneixement sobre la geologia de la Lluna. I, per una altra, que en aquests túnels hi podria haver temperatures constants, de 17 °C, de manera que podrien servir de refugi. “Tant la NASA com l’Agència Espacial Europea (ESA) preveuen missions robòtiques per a explorar aquestes galeries i pot ser magnífic!”, comenta en un piulet.
… que a dins d’aquests túnels hi podria haver temperatures constants, lluny dels extrems típics de la Lluna (a la superfície, de dia s’assoleixen els 120C i de nit els -180C!). Així, es pensa que podrien gaudir d’uns 17C aproximadament, de manera que podrien servir de refugi…
— Joan Anton Català Amigó (@estelsiplanetes) July 15, 2024
El 2010, dins la missió LRO de la NASA, l’instrument de radiofreqüència en miniatura (Mini-RF) va adquirir dades que incloïen un pou a Mare Tranquillitatis. “Anys després, hem tornat a analitzar aquestes dades amb tècniques complexes de processament de senyals que hem desenvolupat recentment i hem descobert reflexions de radar de la zona del pou que s’expliquen millor per un conducte de cova subterrània. Aquest descobriment proporciona la primera evidència directa d’un tub de lava accessible sota la superfície de la Lluna”, assenyala Bruzzone.
“Gràcies a l’anàlisi de les dades, vam poder crear un model d’una part del conducte”, explica Leonardo Carrer, investigador de la Universitat de Trento. “L’explicació més probable és un tub de lava buit”, afegeix.
L’investigador principal de Mini-RF, Wes Patterson, del laboratori de Física Aplicada de Johns Hopkins (Estats Units), afegeix: “Aquesta investigació demostra que les dades de radar de la Lluna es poden utilitzar de maneres noves per abordar preguntes fonamentals per a la ciència i l’exploració i fins a quin punt és continuar aplegant dades de detecció remota de la Lluna.”