Descobreixen un tram de la muralla baix medieval que tancava la Seu d’Urgell

  • La troballa arqueològica es produeix en el marc d'una actuació de delimitació del jaciment del pati de les Monges

VilaWeb

ACN

09.09.2021 - 16:29
Actualització: 09.09.2021 - 18:04

Les tasques de delimitació del jaciment arqueològic del pati de l’edifici de les Monges de la Seu d’Urgell han permès de localitzar, entre altres vestigis, un tram d’uns dotze metres de longitud del basament de l’antiga muralla baix medieval que tancava la ciutat pel nord-est. Aquesta estructura defensiva hauria estat bastida entre finals del segle XIV i mitjans del XV i va integrar els diversos creixements urbans que al llarg dels segles XIII i XIV s’haurien anat desenvolupant extramurs del primer recinte murallat de la Seu. De fet, en aquesta època se situarien les restes de cases i del carrer descoberts l’any 2020 en aquest mateix espai, en el decurs de les obres per construir una central tèrmica de biomassa.

A banda de la muralla, la intervenció ha permès de documentar la continuació d’un paviment empedrat, localitzat en part l’any passat i que correspondria a una gran plaça dels segles XVII i inicis del XVIII. Aquesta estaria feta damunt de les restes de les estructures medievals, que en aquells moments ja havien quedat enrunades i segurament mig cobertes de terra. El regidor de Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Carlos Guàrdia, ha explicat la troballa d’una part de la muralla “ajuda a entendre una mica més com era la ciutat en aquella època” i a delimitar futures actuacions. De fet, els treballs, que van començar el 16 d’agost, han acabat recentment amb uns resultats positius.

Guàrdia ha avançat que s’elaborarà un informe amb l’objectiu que els responsables de l’actuació el puguin donar a conèixer a tota la ciutadania a través d’alguna xerrada o visita guiada. El fet que en tota l’àrea on s’ha treballat enguany no s’hi hagin trobat restes d’edificacions més modernes, que podrien haver malmès o afectat els vestigis més antics, i l’existència de la mencionada plaça, que d’alguna manera ha segellat i preservat les restes conservades en el subsòl, fa pensar als responsables dels treballs arqueològics, Carles Gascón i Òscar Augé, que sota d’aquesta es trobarà la continuïtat dels habitatges i carrers medievals descobertes l’any 2020, i que aquests poden romandre en un estat de conservació bastant òptim.

Després de la intervenció, el sector on s’ha treballat enguany ha estat cobert amb una lona per tal de protegir les restes fins a la represa dels treballs, ja durant l’any vinent. En aquest sentit, a partir d’ara es començaran a planificar i definir les actuacions futures que caldrà dur a terme en el jaciment, que consistiran en acabar d’enderrocar les restes del paviment de formigó del pati en els punts on no s’ha tret aquest any i enretirar els nivells de terra acumulats a sota. Posteriorment, es procedirà a l’excavació de tota l’àrea en diferents fases per descobrir les restes del barri baix medieval, de cara a la seva consolidació i museïtzació posterior.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor