23.01.2020 - 18:28
|
Actualització: 23.01.2020 - 18:29
Un estudi publicat a la revista Brain Communications i coordinat per l’investigador de l’Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Carlos Barcia, ha descobert de quina manera el sistema immunitari facilita que les cèl·lules tumorals s’expandeixin pel cervell.
El treball s’ha fet a partir de mostres humanes dels tumors cerebrals més agressius, coneguts com glioblastomes, i en models cel·lulars en cultius, segons ha informat la UAB en un comunicat.
En entrar en contacte amb el teixit sa es produeix una falta d’oxigen que, d’una banda, causa que les cèl·lules tumorals ho envaeixin i, de l’altra, es creu una àrea necròtica dins el tumor i les cèl·lules del sistema immunitari es desplacen fins aquesta zona per a ‘netejar’ de cèl·lules tumorals mortes i, d’aquesta manera, permet el creixement de glioblastomes.
Barcia ha dit que amb aquesta troballa s’ha demostrat que la capacitat d’eliminació de cèl·lules mortes prova que ‘amb les eines terapèutiques correctes, podria ser entrenada per facilitar l’eliminació de cèl·lules tumorals’ i ha remarcat que això ha de ser el pas següent de la investigació.
El treball, que per primera vegada ha observat la presència de cèl·lules de sistema immune en aquestes àrees invasores dels tumors més agressius, és una tesi doctoral d’Elena Saavedra i ha comptat també amb la col·laboració de l’Hospital General de València.