06.03.2023 - 11:50
|
Actualització: 06.03.2023 - 13:47
Els arqueòlegs han descobert que les coves de Serinyà (Pla de l’Estany) van convertir-se en un refugi climàtic per a les poblacions del paleolític abans de l’última glaciació. La troballa s’ha fet en el marc d’un estudi internacional que ha analitzat les migracions a partir d’individus que van viure fa uns trenta mil anys. L’han liderat un equip d’investigadors alemanys (de la Universitat de Tübingen i un institut de Leipzig) i la Universitat de Pequín. De Girona, hi han pres part investigadors del Laboratori d’Arqueologia, Història Antiga i Prehistòria de la UdG. Els resultats s’han publicat a la revista ‘Nature’. S’ha analitzat el genoma de les restes de 365 caçadors i recol·lectors prehistòrics, procedents de catorze països europeus i l’Àsia central.
Els arqueòlegs de la UdG han aportat mostres recuperades a les coves del Reclau Viver i de Mollet III de Serinyà. Pertanyen a dos individus prehistòrics que hi van ser enterrats ara fa uns vint-i-dos mil anys. Un període que es coneix com a gravetià final, just abans del moment més fred de l’última glaciació.
En el context europeu, les restes humanes d’aquest període són molt escasses. Per tant, subratlla la UdG, “la presència de les mostres de Serinyà en aquest estudi és essencial pel coneixement de les poblacions ibèriques just abans de la contracció de la població europea cap als territoris del sud del continent durant el solutrià”. Aquest és el període que segueix al gravetià i està “magníficament representat als jaciments de Serinyà”, segons detalla l’investigador de la UdG i coautor de l’estudi, Joaquim Soler.