06.09.2016 - 12:09
BARCELONA, 6 (EUROPA PRESS)
Investigadors de l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (Idibell) han descobert la importància de l’entorn tumoral com a generador de resistència al tractament del càncer colorectal, el quart càncer més freqüent i la principal causa de mortalitat per càncer a tot el món.
El treball, publicat en la revista ‘Oncotarget’, descriu com la presència de certes molècules al microambient tumoral desencadena processos que protegeixen les cèl·lules tumorals de l’acció de la quimioteràpia convencional, ha informat l’Idibell aquest dimarts en un comunicat.
Aquesta resistència al tractament és “un dels principals obstacles” als quals els pacients s’enfronten durant el curs de la malaltia, de manera que entendre els mecanismes a través dels quals es genera és bàsic per millorar el seu pronòstic.
L’estudi demostra que certes citocines, quimiocines i altres molècules solubles secretades pels fibroblastos associats a carcinoma (CAF) –un tipus de cèl·lules no tumorals estretament associades amb els tumorals– indueixen processos que “alenteixen” el cicle cel·lular, afectant a la proliferació de cèl·lules tumorals.
Quan s’aplica la quimioteràpia, aquestes molècules s’estabilitzen i activen certes proteïnes de senyalització que dificulten l’efectivitat del tractament, si bé els investigadors també han observat que la inhibició de la via de senyalització JAK/STAT, addicta a moltes d’aquestes citocines, sembla revertir aquest efecte protector.
“Tot i que la investigació actual sobre el càncer se centra sobretot en les teràpies contra objectius específics, la majoria dels tumors encara es tracten amb teràpies convencionals”, per la qual cosa la resistència als medicaments és el principal obstacle per al seu èxit, segons el líder de l’estudi David Molleví, del Programa contra la resistència terapèutica en càncer (Procure) d’Idibell.
Ha afegit que identificar els factors que medien en aquesta resistència podria aportar informació útil per evitar-la, tenint en compte que si s’obstaculitza l’acció d’aquelles cèl·lules normals clau responsables de la síntesi d’aquests factors, “és possible que es pugui evitar l’efecte protector exercit per tals molècules”, el que faria que les cèl·lules tumorals es tornessin sensibles a la quimioteràpia.