Descobreixen que el sistema de comunicació vocal dels ximpanzés és més complex que no es pensava

  • Els investigadors miren d’esbrinar quin va ser l'origen de la sintaxi humana amb aquest estudi

VilaWeb

Redacció

24.05.2022 - 21:40

Investigadors dels Instituts Max Planck d’Antropologia Evolutiva (MPI-EVA) i de Ciències Cognitives i del Cervell (MPI-CBS) de Leipzig (Alemanya) i de l’Institut CNRS de Ciències Cognitives de Bron (Lió, França) han enregistrat milers de vocalitzacions de ximpanzés salvatges a Taï (Costa de Marfil) i han descobert que els animals emeten centenars de seqüències vocals diferents que contenen fins a deu tipus de sons diferents. L’ordre dels sons en aquestes seqüències segueix algunes regles, i s’associen entre si de manera estructurada. Els investigadors estudiaran ara si aquesta estructura pot constituir un pas cap a la sintaxi humana i si els ximpanzés utilitzen aquestes seqüències per comunicar una varietat més gran de significats en el seu entorn social complex.

Els humans són l’única espècie de la Terra que se sap que fa servir el llenguatge. Combinem sons per formar paraules i paraules per formar frases estructurades jeràrquicament. La pregunta sobre l’origen d’aquesta capacitat extraordinària continua sense resposta. Per rastrejar els orígens evolutius del llenguatge humà, els investigadors solen fer servir un enfocament comparatiu: comparen la producció vocal d’altres animals, en particular dels primats, amb la dels humans. A diferència dels humans, els primats no humans solen fer servir sons individuals i poques vegades els combinen entre si per formar seqüències vocals.

Per tant, la comunicació vocal dels primats no humans sembla molt menys complexa que la dels humans. Tot i això, la complexitat del llenguatge humà no sorgeix del nombre de sons que fem servir quan parlem, que sol ser inferior a cinquanta en la majoria de les llengües, sinó de la manera com combinem els sons de manera estructurada per formar paraules i combinem jeràrquicament aquestes paraules per formar frases que expressen un nombre infinit de significats. De fet, els primats no humans utilitzen trenta-vuit sons diferents per comunicar-se, però poques vegades els combinen entre si. Tanmateix, com que fins ara no s’han analitzat amb gaire detall, és possible que no tinguem una imatge completa de l’estructura i la diversitat de les seqüències vocals produïdes pels primats no humans.

Els investigadors van enregistrar milers de vocalitzacions emeses pels membres de tres grups de ximpanzés salvatges al parc nacional de Taï. Van identificar dotze tipus de sons diferents i van avaluar com els ximpanzés els combinaven per formar seqüències vocals. “Observar els animals al seu entorn social i ecològic natural revela una complexitat fins ara desconeguda en les seves formes de comunicació”, diu el primer autor de l’estudi, Cédric Girard-Buttoz. “La sintaxi és un tret distintiu del llenguatge humà i per dilucidar l’origen d’aquesta capacitat humana és crucial entendre com s’estructuren les vocalitzacions dels primats no humans”, afegeix Emiliano Zaccarella, un altre dels principals autors de l’estudi.

L’estudi demostra que els ximpanzés es comuniquen entre si utilitzant centenars de seqüències diferents i combinant fins a deu tipus de sons en tot el seu repertori. És la primera documentació de tal diversitat de producció vocal en primats no humans. A més, els investigadors demostren que els sons es produeixen de manera predictible en determinades posicions de la seqüència, seguint regles d’adjacència.

“Les nostres troballes posen de manifest que el sistema de comunicació vocal dels ximpanzés és molt més complex i estructurat que no es pensava”, afirma la coautora Tatiana Bortolato, que va enregistrar les vocalitzacions al bosc. “Aquest és el primer estudi d’un projecte més ampli. Amb l’estudi de la rica complexitat de les seqüències vocals dels ximpanzés salvatges, una espècie socialment complexa com els humans, esperem aportar nous coneixements per a entendre d’on venim i com va evolucionar el nostre llenguatge”, assenyala Catherine Crockford, també autora principal de l’estudi.

Els autors investigaran ara què signifiquen aquestes seqüències vocals complexes i estructurades i si permeten als ximpanzés d’augmentar la gamma de temes sobre els quals es poden comunicar.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor