Descobreixen noves funcions d’una proteïna en els processos d’inflamació i infecció bacteriana

  • Un article de la UB aporta noves perspectives sobre els mecanismes d'expressió de citocines en reaccions descontrolades

VilaWeb

ACN

16.09.2020 - 20:42

Un treball de la Universitat de Barcelona (UB) publicat a la revista Cell Reports descriu noves funcions de la proteïna mitofusina 2 (Mfn2) en els macròfags -les cèl·lules que participen en la resposta defensiva i inflamatòria- en condicions d’estrès immunològic. L’article obre noves perspectives sobre els mecanismes d’expressió de les citocines proinflamatòries, unes molècules que poden arribar a produir-se de manera descontrolada en el que es coneix com a tempesta de citocines, en infeccions bacterianes o víriques. És un treball innovador en el camp de l’immunometabolisme, que desvela com aquesta proteïna mitocondrial indueix la producció d’espècies reactives d’oxigen (ROS) i la seva implicació decisiva en la resposta immunitària.

L’estudi està dirigit pel catedràtic Antonio Celada i el professor Jorge Lloberas, caps del Grup de Recerca Consolidat de Biologia del Macròfag de la UB, amb seu al Parc Científic de Barcelona, i té com a primer autor Juan Tur. També hi participa Antonio Zorzano, catedràtic de la Facultat de Biologia i cap del Laboratori de Malalties Metabòliques Complexes i Mitocondris de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) i del CIBER de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM).

La mitofusina 2 és una proteïna localitzada a la membrana externa dels mitocondris, els orgànuls responsables del metabolisme energètic de la cèl·lula. Té un paper destacat en diversos processos fisiològics -desenvolupament embrionari, mort cel·lular, entre altres- i la seva deficiència està relacionada amb algunes malalties metabòliques, neurodegeneratives, cardiovasculars i càncer, entre altres.

El paper essencial de l’Mfn2 és la fusió de mitocondris i la seva interacció amb el reticle endoplasmàtic, un sistema format per una complexa xarxa de membranes i relacionat amb la síntesi i el transport de proteïnes.

‘En condicions basals, l’absència d’Mfn2 no produeix cap efecte. Només quan els macròfags estan confrontats a un estrès immunològic i no es produeixen ROS, la seva capacitat per destruir qualsevol agent extern queda molt disminuïda’, assenyala Lloberas. L’absència de l’Mfn2 en els macròfags també compromet el processament de les proteïnes capturades a la fase prèvia, que comporta l’activació de la immunitat adquirida, és a dir, l’activació de limfòcits T (producció de citocines) i dels limfòcits B (producció d’anticossos).

Els estudis in vivo en models animals també han revelat el paper decisiu d’aquesta proteïna en la resposta bactericida davant els patògens que causen la listeriosi (‘Listeria monocytogenes’) i la tuberculosi (‘Mycobacterium tuberculosis’).

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor