Descobreixen el paper de molècules implicades en malalties neurodegeneratives

  • Fins ara la contribució a aquests agregats per part de les molècules d'àcid nucleic havia estat subjecta a debat

VilaWeb
Europa Press
07.02.2019 - 15:34

Científics del Centre de regulació Genòmica (CRG) de Barcelona han descobert el paper clau d’algunes molècules implicades en malalties neurodegeneratives. L’estudi, que publica la revista ‘Cell Reports’, ha revelat que els ARN (àcids ribonucleics) juguen un paper clau en l’agregació de proteïnes, ja que els ARN, molècules crucials perquè les cèl·lules produeixin proteïnes, també estan implicats en l’agregació d’aquestes, procés pel qual aquestes no es pleguen bé i s’agrupen en ‘piles’.

Si les cèl·lules no poden desfer-se’n, aquests es tornen tòxics i impedeixen que les cèl·lules funcionin bé, segons han revelat els científics del CRG, que han vist com l’ARN actua com una ‘bastida’ que subjecta diverses proteïnes que s’adhereixen juntes als ARN, i que certes molècules d’aquests amb propietats diferents atreuen a més proteïnes i propicien que aquestes ‘s’amunteguin’.

Els científics també han investigat com un ARN anomenat FMR1 està implicat en la malaltia neurodegenerativa denominada Síndrome de tremolor/atàxia associat al X fràgil o FXTAS, en les seves sigles en anglès.

Segons ha explicat l’investigador del CRG, Gian Gateano Tartaglia, moltes malalties neurodegeneratives s’associen a l’agregació de proteïnes, incloses l’esclerosi lateral amiotròfica i l’Alzheimer.

‘Sabíem que les proteïnes poden formar agregats tòxics, però fins ara la contribució a aquests agregats per part de les molècules d’àcid nucleic com els ARN ha estat subjecta a debat, ha concretat l’autor d’aquesta investigació, en la qual també ha participat Fernando Cid, i Teresa Botta-Orfila, alumni del CRG actualment a l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS).

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor