04.12.2022 - 13:04
|
Actualització: 04.12.2022 - 19:09
El projecte arqueològic “Cabrera: l’illa presó dels soldats de Napoleó“, encapçalat per l’Institut de Cerca Arqueològica Preventiva francès (INRAP, per les sigles en francès) i pel col·lectiu AASCAR, ha acabat la segona missió d’exploració al Parc Nacional Marítim-Terrestre de l’Arxipèlag de Cabrera. La recerca ha aconseguit de descobrir inscripcions de noms de soldats francesos que van ser empresonats a l’illa de Cabrera entre el 1809 i el 1814 després de ser capturats per l’exèrcit espanyol una volta acabada la batalla de Bailèn.
El projecte té la col·laboració del parc nacional i és autoritzat pel Departament de Patrimoni del Consell de Mallorca. És la investigació més ambiciosa feta fins ara sobre la captivitat d’uns dotze mil soldats francesos.
Els investigadors (arqueòlegs, historiadors, experts en guerres imperials i en antropologia del soldat) han centrat l’atenció, en aquesta segona visita, als anomenats “rafalès”, presoners que es van agrupar en petites comunitats desvinculades de l’estructura militar en què s’havien organitzat els captius. Sovint es van aïllar en coves remotes i de difícil accés.
Així, s’han pogut redescobrir tres coves que fins ara havien estat inaccessibles. Els primers indicis d’ocupació són les inscripcions d’alguns soldats a les parets, i botons de l’exèrcit que en confirmen la presència en aquests paratges.