Descobreixen la funció d’una proteïna que pot obrir la porta a generar cèl·lules mare de la sang per tractar la leucèmia

  • L'estudi, dirigit des de Barcelona, avança cap a la fita d'obtenir cèl·lules mare al laboratori per a unes quantes aplicacions

VilaWeb
ACN
05.06.2024 - 17:15

Disposar de millors eines per generar al laboratori cèl·lules mare hematopoètiques, responsables de renovar la sang i el sistema immunitari, pot obrir la porta a nous tractaments contra la leucèmia i altres malalties. Aquestes cèl·lules es podrien trasplantar al pacient per regenerar la sang, però actualment no és possible, ja que de seguida es diferencien i deixen de tenir les propietats de les cèl·lules mare.

Un estudi encapçalat per la doctora Anna Bigas, de l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar i de l’Institut de Recerca Contra la Leucèmia Josep Carreras, podria canviar-ho. El treball, publicat a Nature Communications, descriu el paper de la proteïna I?Ba en el procés de diferenciació de les cèl·lules mare hematopoètiques.

En faltar aquesta proteïna, les cèl·lules mare entren en un estat de quiescència, s’adormen i mantenen la seva potencialitat, fet que pot permetre el seu trasplantament per a usos terapèutics en leucèmies o en malalties de la sang d’origen genètic.

Per comprovar l’activitat de la proteïna a la sang, se n’ha estudiat el paper a partir d’embrions de ratolí que s’havien modificat. Els investigadors van analitzar com l’absència d’IκBα influïa en la capacitat de les cèl·lules mare hematopoètiques de convertir-se en cèl·lules sanguínies madures o de mantenir-se en l’estat inicial.

L’estudi ha demostrat que el nombre de cèl·lules mare hematopoètiques que es generen en aquests embrions deficients per IκBα és escàs, però, tot i això, aquestes cèl·lules mantenen el potencial de cèl·lula mare i de convertir-se en qualsevol cèl·lula sanguínia. De fet, els resultats demostren que aquestes cèl·lules tenen una gran capacitat de regeneració un cop activades, expliquen des dels centres de recerca implicats en l’estudi.

“Activar o inhibir IκBα ens pot permetre disposar d’una eina per controlar les característiques de les cèl·lules mare de la sang i facilitar que aquestes cèl·lules s’adormin i romanguin en l’estat en què s’han generat”, destaca la doctora Bigas. I afegeix: “En un futur, podríem induir la diferenciació de cèl·lula embrionària a cèl·lula mare hematopoètica, evitar que es diferenciïn i disposar d’elles per a trasplantar-les a un pacient”.

En aquests moments, l’única font viable d’aquesta mena de tractament és una donació d’una persona sana. L’estudi avança cap a l’objectiu final de “generar cèl·lules mare hematopoètiques al laboratori perquè es puguin fer servir en múltiples aplicacions, des de trasplantament directe de cèl·lules mare a pacients de leucèmia fins al tractament amb teràpia gènica d’altres trastorns”, assenyala la directora de l’estudi.

Tot i que el treball s’ha fet amb embrions de ratolí, els investigadors confien que els resultats siguin traslladables també a cèl·lules humanes. En l’estudi, hi han participat investigadors de l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar, de l’Institut de Recerca Contra la Leucèmia Josep Carreras i del CIBER del Càncer (CIBERONC).

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor