Descobreixen a Mallorca l’avantpassat dels mamífers més antic del món

  • L'animal va viure fa 280 milions d'anys i la localització a Mallorca és un fet insòlit

VilaWeb

VilaWeb – Agències

17.12.2024 - 13:18
Actualització: 17.12.2024 - 13:40

Un equip de recerca internacional encapçalat per l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP-CERCA) i el Museu Balear de Ciències Naturals (MUCBO | MBCN) ha descrit un animal fòssil que va viure fa entre 270 milions i 280 milions d’anys a l’actual Mallorca. La troballa és excepcional no solament per la quantitat de restes fòssils localitzades sinó també perquè es tracta del gorgonopsi més antic del planeta conegut, el llinatge de dents de sabre que acabà donant lloc als mamífers. La investigació ha estat publicada a la revista Nature Communications.

Eren animals de sang calenta com els mamífers actuals, però, a diferència de la majoria, ponien ous. Eren carnívors i van ser els primers animals a desenvolupar les característiques dents de sabre. Sovint eren els superdepredadors dels ecosistemes on vivien i el seu aspecte seria semblant al d’un gos, però sense orelles ni cabells. Les restes recuperades a Mallorca pertanyen a un animal de mida petita-mitjana, d’aproximadament un metre de longitud, i provenen d’un jaciment situat al municipi de Banyalbufar (Serra de Tramuntana, Mallorca). “El gran nombre de restes òssies és sorprenent. Hem trobat des de fragments de crani, vèrtebres, costelles, fins a un fèmur molt ben conservat. Realment, quan comencem aquesta excavació, no pensem mai que trobaríem tantes restes d’un animal d’aquest tipus a Mallorca”, explica Rafel Matamales, conservador del Museu Balear de Ciències Naturals (MUCBO | MBCN), investigador associat de l’ICP-CERCA i primer signant de l’article.

La seva localització a Mallorca és un fet insòlit. Les restes conegudes de gorgonopsis abans de la troballa pertanyien a latituds molt elevades com ara Rússia o Sud-àfrica. La seva antiguitat també ha sorprès els investigadors que han desenvolupat l’estudi. Entre les restes fòssils excavades hi destaca una cama gairebé completa que ha permès estudiar com es desplaçava l’animal. A diferència dels rèptils, que tenen una locomoció més ancestral amb les potes més separades, els gorgonopsis tenien les potes disposades de forma més vertical i, per tant, es desplaçaven d’una manera que estaria a mig camí entre la dels rèptils i la dels mamífers. Aquest sistema és més eficient per caminar i especialment per córrer.

Les dents de sabre que s’han recuperat confirmen la dieta. “Sabem que es tracta d’un animal carnívor, una característica que comparteixen els gorgonopsis a tot el món. Les dents de sabre són un tret habitual en grans depredadors dels ecosistemes, i el que hem trobat segurament ho era a l’ambient en què vivia”, destaca Àngel Galobart, investigador de l’ICP-CERCA i director del Museu de la Conca Dellà.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor