Descoberta una nova espècie de planta fòssil del Cretaci a la província de Terol

  • Les últimes investigacions en paleobotànica liderades per paleontòlegs aragonesos han portat al descobriment d'una nova espècie de planta del Cretaci Inferior, amb una antiguitat d'entre uns 113 i 100 milions d'anys, que ha estat batejada amb el nom de 'Sapindopsis turolensis', ja que els seus fòssils es van trobar en jaciments situats en diverses localitats de la província de Terol.

VilaWeb
Redacció
15.06.2016 - 12:11

TEROL, 15 (EUROPA PRESS)

Les últimes investigacions en paleobotànica liderades per paleontòlegs aragonesos han portat al descobriment d’una nova espècie de planta del Cretaci Inferior, amb una antiguitat d’entre uns 113 i 100 milions d’anys, que ha estat batejada amb el nom de ‘Sapindopsis turolensis’, ja que els seus fòssils es van trobar en jaciments situats en diverses localitats de la província de Terol.

Aquesta troballa s’emmarca en l’estudi dels fòssils de dues espècies de plantes angiospermes primitives –plantes que ja desenvolupaven flors–, una nova i una altra ja coneguda prèviament als Estats Units, i acaba de ser publicat en l’últim número de la revista d’investigació ‘Review of Palaeobotany and Palynology’.

L’esmentada publicació ha estat feta pels investigadors següents: Luis Miguel Sender (Museu Paleontològic Egidio Feruglio, Patagònia Argentina), James A. Doyle (Universitat de Davis, Califòrnia, Estats Units), Uxue Villanueva Amadoz (Universitat Nacional Autònoma de Mèxic), Denise Pons (Universitat de París 6), José Bienvenido Diez (Universitat de Vigo) i Javier Ferrer (Universitat de Saragossa).

Aquest estudi es troba englobat en les investigacions desenvolupades dins del projecte ‘Dinosaures del Juràssic Superior-Cretaci Inferior de Terol, els seus ecosistemes i les seves implicacions filogenètiques i paleobiogeogràfiques’, liderat per investigadors de la Fundació Conjunt Paleontològic de Terol-Dinópolis i en què col·laboren diversos investigadors, tant espanyols com estrangers.

L’esmentat projecte té com a objectiu l’anàlisi dels diversos grups faunístics i florístics presents a la província, així com l’estudi de les dades aportades per aquests pel que fa a les relacions paleoambientals i paleogeogràfiques existents entre l’arxipèlag que constituïa el que actualment és la Península Ibèrica i altres àrees circumdants, durant el Juràssic Superior i el Cretaci Inferior (fa entre 145 i 100 milions d’anys).

Sobre aquesta qüestió, l’estudi publicat indica que la dispersió d’aquestes plantes s’hauria produït a través de connexions continentals entre el que avui dia és Amèrica del Nord i les illes que conformaven l’actual Península Ibèrica, passant a través de Groenlàndia, ja que durant el Cretaci inferior aquestes masses de terra estaven separades per només uns quants centenars de quilòmetres. A més, també cal destacar que els fòssils trobats representen la primera cita d’aquest gènere de plantes del Cretaci a l’Euràsia occidental.

DUES ESPÈCIES

Una de les espècies descrites en aquest article, trobada a la localitat de Terol de Huesa del Común, només s’havia trobat fins ara a Quantico, a l’estat de Virgínia, a la costa Est dels Estats Units, en un jaciment localitzat a l’interior d’una base militar dels marines de l’exèrcit nord-americà, fet que indicaria que les condicions ambientals a les dues zones fa 100 milions d’anys eren semblants.

L’altra espècie (‘Sapindopsis turolensis’) és nova per a la ciència, i les fulles fossilitzades s’han trobat en roques pertanyents a antics dipòsits deltaics situats en les localitats de Terol d’Alcaine i Ariño.

Les plantes fòssils estudiades consisteixen en fulles de mida mitjana –de fins als 12 centímetres de longitud– que presenten una morfologia lobulada, amb llargs lòbuls laterals i un lòbul simple o triple en la part superior, depenent de l’espècie.

Els caràcters d’aquestes fulles indiquen que serien representants primitius de la família de les Platanàcies, que són plantes molt comunes actualment –com l’anomenat plàtan d’ombra– que presenten fulles molt àmplies, dentades, amb tres a cinc nervis principals i que poden trobar-se en parcs i jardins, com arbres ornamentals, i fins i tot flanquejant les voreres dels carrers de la majoria de les ciutats espanyoles.

Els exemplars es troben dipositats al Museu Aragonés de Paleontologia, situat a les dependències de la Fundació Conjunt Paleontològic de Terol-Dinópolis de la capital de Terol, i està previst que siguin mostrats al públic juntament amb altres exemplars espectaculars de plantes fòssils que es van desenvolupar a la província durant el Cretaci Inferior.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor