Descobert un nou mecanisme responsable de la migranya

  • Aquest trastorn neurològic afecta el 15% de la població

VilaWeb

ACN

29.03.2019 - 12:44
Actualització: 29.03.2019 - 14:33

Un estudi descobreix un nou mecanisme responsable de la migranya. En concret es tracta d’una mutació en un gen que provoca una disfunció d’unes proteïnes que augmenten l’activitat neuronal i indueixen el dolor migranyós.

El treball el signen els experts Xavier Gasull i Alba Andrés-Bilbé, de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona, de l’Institut de Neurociències de la universitat i del Grup de Recerca en Neurofisiologia de l’IDIBAPS. La migranya és un trastorn neurològic que afecta el 15 % de la població i té una base genètica, ambiental i hormonal. Aquesta patologia causa episodis recurrents i severs de mal de cap, i en alguns casos, també nàusees, vòmits i fotofòbia.

Tot i l’elevada prevalença d’aquest tipus de cefalea, ‘encara es desconeixen la majoria de les causes genètiques i dels mecanismes fisiopatològics que hi estan implicats, fet que dificulta trobar-hi tractaments eficaços’, ha assenyalat Xavier Gasull.

Els episodis de migranya estan relacionats amb una major excitabilitat elèctrica de les neurones sensorials. L’activitat elèctrica està controlada per unes proteïnes —els canals iònics— que s’encarreguen de facilitar o inhibir l’activació de les neurones. L’estudi, en concret, se centra en els canals iònics TRESK i TREK, que es troben a les neurones sensorials i frenen l’activació neuronal excessiva.

Segons les conclusions, una mutació en el gen que codifica per al canal iònic TRESK dona lloc a una proteïna disfuncional, que altera la capacitat del canal per reduir l’activitat elèctrica. En paral·lel, aquesta mutació també genera una altra proteïna alterada que afecta la funció fisiològica d’altres canals iònics com ara el TREK1. La descoberta d’un mecanisme pel qual una mutació és capaç de generar dues proteïnes disfuncionals també obre noves perspectives que caldrà explorar en el futur.

El treball, coordinat per l’investigador Guillaume Sandoz, de la Universitat de Niça i del Centre Nacional de Recerca Científica de França (CNRS), obrirà noves vies per dissenyar futures estratègies terapèutiques contra la migranya, i és un avenç molt significatiu per conèixer amb detall els mecanismes que causen els episodis de migranya amb aura, força desconeguts fins ara.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor