12.01.2025 - 12:56
|
Actualització: 12.01.2025 - 13:02
La gota freda que va assolar unes quantes comarques del País Valencià fa més de dos mesos ha revelat una sorpresa sota els paviments d’algunes cases de Paiporta: l’aparició de refugis de la guerra del 1936-1939 que restaven ocults. Arran d’aquesta troballa, especialistes aconsellen de fer un catàleg i subratllen la conveniència de fer avaluacions estructurals, amb la finalitat de garantir la seguretat, i analitzar, d’una altra banda, el vessant cultural i històric.
A algunes cases del barri antic de Paiporta, situat en la zona zero de la tragèdia, els veïns han trobat pous i refugis construïts durant la guerra, que pot ser que connecten subterràniament la ciutat vella del municipi. És el cas dels cèntrics carrers del Dr. Cajal i de Sant Roc. “La DANA va aixecar el sòl cap amunt quan va ocórrer tot”, narren alguns veïns, que conten que en alguns casos sabien que hi havia els refugis, però els tenien tapats.
Ara, com que són al descobert, hi han anat arquitectes per analitzar aquests vestigis, comenten els habitants, que insten l’ajuntament a posar-s’hi en contacte tan aviat com puguin i actuar amb celeritat.
Per part seua, el director de l’Institut Universitari de Restauració del Patrimoni de la Universitat Politècnica de València (UPV), Francisco Juan, assenyala que, encara que per a molta gent haja estat una sorpresa, “llegint i investigant més, sembla que sí que hi havia notícia a Paiporta, sobretot de les generacions més majors, de l’existència d’aquestes galeries, de l’època de la guerra, fins i tot d’haver-les utilitzat durant la infància”.
L’expert crida l’atenció sobre dues derivades de la troballa. En primer lloc, la purament estructural. “Evidentment, cal avaluar quina afectació pot tenir això sobre les estructures. Els edificis són assentats sobre el terreny i, en algun cas, caldria estudiar si pot causar cap mena d’afecció, i el fet d’haver-hi hagut alguna riuada i haver-se negat d’aigua, pot haver afectat l’estructura. El primer estudi, el de seguretat, és l’estudi més imminent”, ha dit.
I afegeix que, atès que el coneixement sobre aquests refugis és escàs i hi ha pocs estudis, seria una bona idea elaborar-ne un inventari, és a dir, un registre de tots els que hi ha, veure en quin estat estan, quines dimensions tenen i si n’hi ha cap amb facilitat d’accés per a poder-lo museïtzar.